Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Durvul a tengeri háború, az ukránok már „nyomtatott” bombákkal is támadnak

10perc.hu
2023. 08. 04.
Durvul a tengeri háború, az ukránok már „nyomtatott” bombákkal is támadnak

Egyre több a robbanás a Fekete-tenger kikötőiben, egyre kevésbé fogják vissza magukat a felek.

Az elmúlt napokban heves orosz támadások értek több ukrán kikötővárost. Köztük a román határtól néhány száz méterre fekvő dunai kikötőket is, ahova az orosz „blokádot áttörő” hajók érkeztek a gabonaegyezmény orosz felmondása óta első alkalommal – írta a Privátbankár.

A román hatóságok bejelentették, hogy nyílt utat adnak annak mintegy 30 hajónak, amelyek az országba való belépésre várakoznak Ukrajna felől a Duna torkolatvidékén. A döntés azt mutatja, hogy az orosz támadások ellenére sem áll le a gabona exportja ezen az útvonalon.

Az orosz támadásokra válaszul robbanásokat és fegyverropogást jelentettek ma hajnalban a Fekete-tenger partján fekvő egyik legnagyobb orosz kikötővárosból Novorosszijszkból, ahol az orosz Fekete-tengeri flottának is fontos bázisa van. Orosz közlés szerint két tengeri drón kísérelt meg támadást a flottabázis ellen, ezeket azonban megsemmisítették az orosz erők. Ugyancsak ukrán támadásokról érkezett jelentés a Krím félszigetről is.


Tovább zajlik az ukrán erők lassú előrenyomulása délen, illetve Bahmut környékén      Fotó: The Guardien/AFP


3D technológiával készülő, „nyomtatott” bombákat és tüzérségi lőszereket gyárt és vet be Ukrajna. A technológia felhasználásával készülő bombák rendkívül olcsón előállíthatók, és megerősített állások ellen ugyan kevésbé hatékonyak, de nyílt terepen, gyalogsági célpontok ellen hatékonyan bevethetők. A hírek szerint az elmúlt hónapokban csak egyetlen ukrán csoport 30 ezer ilyen bombát gyártott le, míg egy másik a heti ezres gyártási kapacitását tervezi 1500-ra emelni a hadsereggel együttműködésben.

Tovább zajlik az ukrán erők lassú előrenyomulása a front több szektorában is, elsősorban délen, illetve Bahmut környékén, miközben az északon végrehajtott orosz támadások az elmúlt napokban nem tudtak újabb eredményeket elérni. A nyugati fegyverszállítások lassúságát okolják az ukránok az ellentámadás lassúsága miatt.

Az ukrán Biztonsági Tanács vezetője arról beszélt, hogy az orosz erőknek rengeteg ideje volt a védelmi állásaik kiépítésére, illetve kiterjedt aknamezők telepítésére, amíg az ukránok az ellentámadáshoz szükséges fegyverekre várta. „Őrület, átlagosan három, négy, öt akna van a csapataink által visszafoglalt területeken négyzetméterenként” – mondta.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek