Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Egyesült Államok korlátozza a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét

10perc.hu
2023. 08. 01.
Az Egyesült Államok korlátozza a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét

Az ESTA érvényességi ideje csökken miután a Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését - írja honlapján az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége.

A vízummentességi programban résztvevő 40 ország állampolgárai elektronikus igénylést követően (ESTA) akár 90 napig is az Egyesült Államok területén tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti céllal.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

"Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik" - olvasható az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közleményében.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentést megelőzően a Politoco-nak adott interjújában elmondta:

„Százezernyi útlevél van, amelyet Magyarország kormánya az egyszerűsített honosítási program részeként állított ki szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok nélkül.”

„Ez egy igazán szerencsétlen nap” – mondta Pressman. "Ez nem az az eredmény, amelyet az Egyesült Államok akart vagy keresett."

A hivatalos tájékoztatásban ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.

A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Főkép forrása:
Denver repülőtér (Freepik)

További cikkek