Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kutyából nem lesz szalonna! Most hangszereket égettek el a tálibok

10perc.hu
2023. 08. 01.
Kutyából nem lesz szalonna! Most hangszereket égettek el a tálibok

Több ezer dollár értékű hangszer vált füstté egy máglyán a nyugat-afganisztáni Herát tartományban.

A tálibok 2021. évi hatalomátvételük óta számos korlátozást vezettek be, betiltották a nyilvánosság előtti zenélést is. A tálib uralom alatt elhallgattak a zeneiskolák is. Most pedig hangszereket égettek a arra hivatkozva, hogy a zene az erkölcsi romlás okozója. Több ezer dollár értékű hangszer vált füstté egy máglyán a nyugat-afganisztáni Herát tartományban - írta a BBC.

Ahmad Szarmaszt, az afganisztáni Nemzeti Zene Intézet alapítója "kulturális népirtásnak és a zenei vandalizmusnak" nevezte a hangszerégetést. "Afganisztán népét megfosztották a művészi szabadságtól. A heráti hangszerégetés csak egy kis példa a tálib uralom alatt Afganisztánban folyó kulturális népirtásra" - mondta Ahmad Szarmaszt.

Az interneten közzétett felvételek szerint a Herátban elégetett hangszerek között volt egy gitár, egy harmónium, valamint egy tabla nevű dob, továbbá erősítők és hangszórók. Az eszközök nagy részét lakodalmak helyszínéről kobozták el. A zene minden formája tilos volt a társasági összejöveteleken, a televízióban és a rádióban a tálibok első uralma alatt, a 1996 és 2001 között.

Az elmúlt két évben a tálibok az iszlám jog szigorú értelmezése szerint számos súlyos korlátozást vezettek be, melyek elsősorban a nőket sújtják, nem járathatnak középiskolába és egyetemre, és nem dolgozhatnak humanitárius szervezeteknél sem. Július elején a tálibok elrendelték a fodrászatok és a szépségszalonok bezárását országszerte.

Főkép forrása:
BBC/EPA

Hirdetés

További cikkek