393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az ukrán csapatok délen és Bahmut irányába fokozzák az ellentámadást

10perc.hu
2023. 07. 28.

Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna, ebben az amerikai kazettás lőszerek is benne vannak.

A frontról érkező hírek szerint az ukránok egyre közelebb járnak ahhoz, hogy megostromolják Bahmutot, miközben az ország déli részén is fokozzák a támadásaikat. Azt követően, hogy Oroszország hónapokig tartó, véres harcok árán megszerezte Bahmutot, az ukránok most azt állítják, hogy sikereket értek el a város körüli településeken – számolt be a Világgazdaság.

Három hónap telt el azóta, hogy az orosz erők Bahmut teljes területét az uralmuk alá hajtották, de az ukránok már a város visszafoglalására készülnekírta meg a The Guardian. Ezen a héten a hírek szerint sikerült elfoglalniuk a várostól nem messze található Andrijivka falut, valamint Bahmuttól alig több mint hat kilométerre erdővel borított magaslati állásokat is megszereztek.

A hírek szerint Kijev arra készül, hogy északi és déli irányból bekeríti Bahmutot, ezzel nyomást helyezve a városban állomásozó orosz erőkre. Az ukrán előrehaladást több orosz katonai blogger is megerősítette.


Az ellentámadáshoz mindent bevet Ukrajna    Fotó: Twitter/BBC


Egy a stratégiát ismerő ukrán tisztviselő szerint az ukrán sereg minden rendelkezésre álló eszközt bevet az ellentámadás során. Állítása szerint ebbe az Amerikától kapott kazettás lőszerek is beletartoznak.

Az Institute for the Study of War arról írt, hogy az ukrán sikerek taktikai szempontból jelentősek. Ennek egyik fő oka, hogy a kijevi erők nagyon közel kerültek a Bahmutba belefutó T053-as autópályához.

Az ellenségnek sikerült megszereznie a Kliscsivka faluval szomszédos magaslatokat, ahonnan páncéltörőkkel és mesterlövész puskákkal megakadályozhatják az orosz csapatmozgásokat – írta egy orosz katonai blogger.

Andrijivka falut az oroszok logisztikai csomópontként használták. Az ukrán támadást harckocsikkal és páncélozott járművekkel próbálták kivédeni, de ezek a fegyverek gyalogság nélkül védtelenek voltak az ukrán dróntámadások ellen.


Az ukránok hatékonyan vetik be a kazettás bombákat a felállt orosz védelemmel szemben       Fotó: BBC


Ukrajna a nyáron indította el az ellentámadást több fronton is, azonban ez a művelet kifejezetten lassan halad. Tisztviselők szerint ez szándékos, a taktika lényege, hogy az ukrán csapatok csak lassan haladnak előre, hogy minél kevesebb embert veszítsenek.

A védelmiminiszter-helyettes szerint az oroszok sokkal több embert veszítenek a harcokban, ami részben az amerikai kazettás lőszereknek is köszönhető. A lassú ukrán ellentámadás miatt sok nyugati szövetséges szkeptikus lett azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lehet-e bármit is elérni. Oroszországnak volt elég ideje felkészülni az ukrán rohamokra, és a front több pontján kilométeres aknamezőket telepített.

Az ellentámadás azt követően kezdett sikereket elérni, hogy az USA beleegyezett a kazettás lőszerek Kijevbe szállításába. Ez a döntés a nemzetközösségen belül nagyobb felháborodást váltott ki, mivel a legtöbb országban be vannak tiltva a kazettás lőszerek. Ennek ellenére látszólag az ukránok hatékonyan vetik be őket a felállt orosz védelemmel szemben.


Andrijivka falut az oroszok logisztikai csomópontként használták     Fotó: TASSZ


Az ukrán erők folytatták a támadó hadműveleteket a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk kikötőváros irányában, megszilárdították állásaikat az elért vonalakon. A kijevi közlés szerint a nap folyamán harminc összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között.

A vezérkar kitért arra, hogy az elmúlt nap alatt az ukrán légierő hat csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, egyet légvédelmi rakétarendszerekre és szintén egyet egy parancsnoki állásra. A rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy orosz parancsnoki állást, egy koncentrációs területet, egy üzemanyagraktárt, egy elektronikus hadviselési állomást és öt tüzérségi fegyvert találtak el lőállásban.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek