Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrán bosszú Ogyesszáért! Dróncsapás Moszkvára és az orosz légierő krími támaszpontjára

10perc.hu
2023. 07. 24.
Ukrán bosszú Ogyesszáért! Dróncsapás Moszkvára és az orosz légierő krími támaszpontjára

Az orosz fővárosban egy irodaépületet, míg a Krímben egy lőszerraktárt találtak el az ukránok.

Ahogy azt vasárnap Volodimir Zelenszkij megígérte, Ogyessza folyamatos bombázásáért Kijev komoly választ ad. Nos, ezúttal két helyen is csapás érte Oroszországot. Előbb két drón csapódott helyi idő szerint hajnali négy körül irodaépületekbe Moszkvában - jelentette a Meduza.

Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere szerint a drónok becsapódása nem okozott személyi sérüléseket, és az anyagi kár is elhanyagolható. A New York Times a hivatalos orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozó beszámolója szerint a hatóságok lezárták a belvároson áthaladó Komszomolszkij Proszpektet, ahol vizsgálják az egyik drón roncsait.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a drónokat, amelyekkel szerinte "a kijevi rezsim" követett el "terrortámadást", elektronikai zavaró eszközökkel semlegesítették, mielőtt végrehajthatták volna küldetésüket. A védelmi minisztérium épülete közel van a becsapódások helyéhez, feltehető, hogy az lett volna a támadás célpontja - írta a 444.hu.

Vagyis a drónokat Moszkva szívében, bőven a várost védő légvédelem hatókörén belül, az utolsó pillanatokban tudták csak megsemmisíteni.



Ukrajna nem csupán Moszkvára mért csapást hétfő hajnalban. A közösségi médiában terjedő képi bizonyítékok alapján az ukránok a moszkvainál harcászatilag fontosabb célpontot is támadtak, a Krím északi részén, a Veszoloje légitámaszpontra is csapást mértek. A robbanás mérete alapján egy lőszerraktárt találhattak el.

A Veszoloje légitámaszpont Krasznohvardijiszke közelében található, elvben már 1994 óta nem állomásozik itt állandó alakulat, de a mostani háborúban fontos utánpótlási bázisként használják a Krím északi részén, ahonnan a déli frontszakaszt védő alakulatokat látják el.

Az ukrán hadsereg lassan kibontakozó offenzívájában az elmúlt hetekben elsősorban a frontvonalat védő orosz tüzérség, valamint az utánpótlási központok megsemmisítésére törekedett, az újabb csapás ezen támadások sorába illeszkedik.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek