Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ebből komoly tragédia lesz! Mindkét fél bevetette a kazettás bombákat

10perc.hu
2023. 07. 23.
Ebből komoly tragédia lesz! Mindkét fél bevetette a kazettás bombákat

A háborúban eddig csak Oroszország vetett be kazettás bombákat, de júliusban Ukrajna is kapott kazettás bombákat az Egyesült Államoktól.

Meghalt egy orosz haditudósító és hárman megsebesültek Zaporizzsja régióban egy ukrán támadásban, amelyben Moszkva szerint kazettás bombákat használtak az ukrán erők. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint orosz újságírók tűz alá kerültek a zaporizzsjai régióban.

A sebesült tudósítókat evakuálták a harctérről, de Rosztyiszlav Zsuravljov, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tudósítója kórházba szállítás közben életét vesztette. A kazettás bombák használatát sok ország tiltja, mert nagy területen szórnak szét bombákat, amelyeknek a repeszei a polgári lakosságot is veszélyeztethetik. A fel nem robbant bombák pedig akár évekkel később is veszélyesek lehetnek.

A konfliktusban eddig csak Oroszország vetett be kazettás bombákat, épp tegnap sebesült meg egy ilyen támadásban Jevhen Silko, a Deutsche Welle ukrán operatőre a Donyeck megyei Druzskivkában. Az ukránok kiképzéséről forgattak anyagot, amikor az orosz csapatok megtámadták a tábort – írja a 444.hu. A támadásban egy ukrán katona életét vesztette, többen pedig súlyosan megsérültek.


Alig kapták meg az amerikaiaktól, máris kazettás bombákat használtak az ukrán erők     Fotó: Pentagon


„Az ukrán katonák lőgyakorlatáról forgattunk, amikor robbanásokat hallottunk. A földre feküdtünk, újabb robbanások jöttek, láttuk, hogy többen megsebesülnek. Később az ukrán hadsereg megerősítette, hogy kazettás lőszerekkel támadtak bennünket” – mesélte Matthias Berlinger, a DW riportere. A megsebesült operatőrt egy közeli kórházba szállították, de az állapota stabil.

Oroszország ma újabb támadást indított a fekete-tengeri Odessza kikötője ellen, amelynek során egy ember meghalt, 19 ember, köztük négy gyermek megsebesült, valamint lakóházakat és vallási infrastruktúrát rongáltak meg - közölték ukrán tisztviselők.

Oroszország nagy pontosságú Onyx rakétákat és tengerről indított Kalibr cirkálórakétákat lőtt ki Odesszára. A város legnagyobb ortodox temploma, az 1809-ben felszentelt Szaszo-Preobrazsnyij székesegyház is súlyosan megrongálódott a támadásokban.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek