Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Több mint húszezer Wagner-zsoldos halt meg Ukrajnában

10perc.hu
2023. 07. 22.
Több mint húszezer Wagner-zsoldos halt meg Ukrajnában

A magánhadsereg maga is elismeri, hogy súlyos veszteségeket szenvedett a harcokban.

Összesen 22 ezer Wagner-zsoldos vesztette életét Ukrajnában és további 40 ezer pedig megsebesült a harcokban egy, a csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint. A közzétett adatok szerint május 20-án a zsoldossereg mintegy 25 ezer főt számlált a veszteségek után – írta a Marx fedőnevű parancsnok, hozzátéve, hogy 10 ezer harcos Belaruszban, 15 ezer pedig eltávozáson van jelenleg – számolt be a vg.hu.

Noha ezeket az adatokat nehéz megerősíteni, korábban Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér mintegy 20 ezres veszteségről számolt be, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június végén egy spanyol lapnak nyilatkozva 21 ezer halottra és 80 ezer sebesültre becsülte a magánhadsereg veszteségeit.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője pedig több mint 30 ezres Wagner-veszteségről beszélt, amiből hozzávetőleg 9 ezer lehet a halottak száma, igaz ez utóbbi becslés még februárból származik – írja a Newsweek.


A közzétett adatok szerint május 20-án a zsoldossereg mintegy 25 ezer főt számlált a veszteségek után    Fotó: BBC/Reuters


A sorait börtönökből feltöltő félkatonai szervezet jövője kétséges a június végi zendülés után, hiszen egyrészt Vlagyimir Putyin orosz elnök felajánlotta a harcosoknak, hogy tovább szolgálhatják Oroszországot, ha leszerződnek a hadsereggel, másrészt viszont arról is érkeztek hírek, hogy többen Belaruszba érkeztek, ahol a fehérorosz haderő kiképzését segítik majd. A Belaruszba távozás lehetőségét egyébként Putyin is felajánlotta a zsoldosok számára.

Hogy meddig maradnak a Wagner-csapatok az országban az ugyanakkor kérdéses, hiszen Prigozsin zendülés utáni első nyilvános videófelvételén arról beszélt katonáinak, hogy Afrikában vár rájuk újabb feladat. Jelenlétük Belaruszban azonban Lengyelországot és Ukrajnát is határai megerősítésére késztette.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek