Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fontos-e igazából Bahmut? Mutatjuk, miért tartja kiemelt célpontnak mindkét fél

10perc.hu
2023. 07. 21.
Fontos-e igazából Bahmut? Mutatjuk, miért tartja kiemelt célpontnak mindkét fél

Ha Ukrajna képes lesz visszafoglalni a települést és környékét, lehetőséget teremthet magának egy olyan offenzívára, amely a 2014-ben elszakított területeket célozná.

Bár már a nyári offenzíva kezdetén is voltak próbálkozások Ukrajna részéről, hogy előrehaladást érjen el Bahmut térségében, az erőfeszítések az elmúlt hetekben felerősödtek, miközben a déli területeken alábbhagyott az orosz állások elleni szárazföldi támadások intenzitása. Kijev most jelenleg három területen próbálja meg áttörni az orosz védvonalakat, ebből az egyik cél pedig úgy tűnik, a pár hónappal ezelőtt elvesztett Bahmut bekerítése és visszafoglalása – számolt be a Portfólió.

Az ukrán fegyveres erőket nagyon kiterjedt orosz védvonalak várták Zaporizzsja megye területén, Tokmak felé legalább négy kiterjedt orosz védelmi rendszer működik. A Szurovikin-vonalnak is hívott védelmi rendszeren hónapokon keresztül dolgozott Oroszország, miután minden jel arra mutatott, Ukrajna következő célpontja a Krím-félsziget és Herszon megszállt területeinek leválasztása lesz, ennek érdekében pedig déli irányban folytat majd offenzívát.

Ezzel szemben Bahmut térségében nem volt lehetősége felkészülni és mélységi védelmet kialakítani az orosz csapatoknak. Szoledárt és Kliscsijivkát januárban, az ettől nyugatra fekvő területeket pedig márciusban foglalták el az orosz csapatok, míg magát a várost csak május végén sikerült. Olekszandr Bakulin ezredes, a város körül harcoló 57. ukrán dandár parancsnoka azt állította, az elmúlt időszakban sokat javultak az erőviszonyok, a "kegyetlen" Wagner-zsoldosokat gyengébb reguláris alakulatok váltották fel.


Kijev most jelenleg három területen próbálja meg áttörni az orosz védvonalakat     Fotó: BBC


Mind Oroszország, mind Ukrajna azt állította, hogy ellenfele a legjobb egységeit, fegyverzetét veti be a város elfoglalása/védelme érdekében. Egyszerűen Oroszország nem engedheti meg magának azt – legalábbis a harctéri morál szempontjából -, hogy elveszítse a nagy áldozatok árán megszerzett települést. Ukrajna számára is presztízskérdés a település birtoklása.

Az is elképzelhető, hogy Ukrajna arra törekszik, hogy Oroszországot a csapatai áthelyezésére kényszerítse. Már most vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva egységeket dob át a város körüli védelmének megerősítése érdekében – többek között a csecsenekből álló „Ahmat” alakulatot is áthelyezték Kliscsijivka védelmére.

Nem elképzelhetetlen, hogyha a bahmuti ukrán ellentámadás sikeresen folytatódik, Moszkva kénytelen lesz leállítani a Harkiv megyében kibontakozóban lévő támadását, esetlegesen pedig egységeket kell átvezényelnie más frontszakaszokról.


Oroszország nem engedheti meg magának azt – legalábbis a harctéri morál szempontjából -, hogy elveszítse a nagy áldozatok árán megszerzett települést     Fotó: TASSZ


Lehetséges az is, hogy a kijevi katonai vezetés ismét a tavaly sikeresen alkalmazott stratégiát igyekszik felújítani. Az akkor, Herszon térségére koncentrált offenzíva elvonta az orosz erők figyelmét, így Ukrajna képes volt váratlanul a front egy másik területén, Harkiv régióban ellentámadásba lendülni, és gyors eredményeket elérni. Most a Krím lehet a cél, illetve a dél-ukrajnai területek felszabadítása.

Ha Ukrajna képes lesz visszafoglalni a települést és környékét, lehetőséget teremthet magának egy olyan offenzívára, amely a 2014-ben elszakított területeket célozná. Keleten Popaszna település biztosíthatja a betörést Luhanszk megyébe, míg déli irányban Horlivka elfoglalása lehet az az ugródeszka, amely megteremti a régió központjának számító Donyeck város ostromát.

A település alapvetően egy olyan logisztikai központot jelent a Donbaszban, amely fontos közúti és vasúti összeköttetésekkel rendelkezik mindkét fél számára egy további offenzíva szempontjából. A településről főút vezet Szlovjanszk és Kramatorszk, az ukrán adminisztrációs központok és megerősített városai irányába, míg Ukrajna céljai szempontjából a szakadár népköztársaságok elleni támadásnak biztosítana erős alapot.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek