Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin bosszúja rettenetes lesz! Kazettás bombák bevetésével fenyegetőzik

10perc.hu
2023. 07. 17.
Putyin bosszúja rettenetes lesz! Kazettás bombák bevetésével fenyegetőzik

Az orosz elnök bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez, miután Kijev az Egyesült Államoktól kapott hasonló fegyvereket.

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában közzétett interjúban.

Leszögezte: Oroszországnak "kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron". Egyúttal bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába.

A kijevi kormány ugyan közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a "megszállók elűzésére" fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni. Ám azt is sokáig állították, hogy nem támadnak orosz területeket, majd az ukrán hadsereg főparancsnoka jelentette ki, több alkalommal hajtottak végre ilyen támadásokat.


Ha bármelyik fél beveti a kazettás bombát, abból tömegkatasztrófa lesz     Fotó: TASSZ


Putyin az interjúban úgy vélte, hogy Washington azért adott ilyen lőszereket Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni a kelet-európai országot megfelelő hagyományos fegyverekkel.

A kazettás bombákat több mint 100 országban betiltották, mert veszélyt jelentenek a civil lakosságra is, de ezt az egyezményt sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá. Ha bármelyik fél beveti, abból tömegkatasztrófa lesz.

Mindeközben újabb támadás érte a Krím-félszigetet és a kontinenst összekötő hidat. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy egy „rendkívüli esemény” következtében – ukrán támadás érte – megrongálódott a Krími híd, az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala, egy férfi és egy nő meghalt, a lányuk megsérült.


Újabb támadás érte a Krím-félszigetet és a kontinenst összekötő hidat      Fotó: Handout / Russian federal road agency Rosavtodor / AFP


„Hivatalos verzió még nincs, a pro-orosz katonai csatornák szerint víz alatti drónok támadhatták meg a hidat” – számol be Facebook-bejegyzésében Bendarzsevszkij Anton külpolitikai szakértő. Hozzáteszi, utoljára 2022 októberében érte támadás a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő hidat.

„Akkor egy robbanóanyaggal megpakolt teherautó robbant fel egy (vélhetően ukrán) támadás következtében. A tavalyi robbanás után a híd több hónapig javítás alatt volt. A Krími híd a legfontosabb utánpótlási útvonalát jelenti az Ukrajna déli részében lévő orosz csapatoknak” – írta a szakértő.

Főkép forrása:
Vajdaság MA

További cikkek