Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin bosszúja: se Wagner-csoport, se orosz tábornoki kar

10perc.hu
2023. 07. 14.
Putyin bosszúja: se Wagner-csoport, se orosz tábornoki kar

Nem sokat tétovázott az orosz elnök a Prigozsin-puccsot követően, és legalább 13 magas rangú katonatisztet őrizetbe vettek, 15 másikat pedig felfüggesztettek vagy elbocsátottak.

Ahogy arra számítani lehetett, Vlagyimir Putyin nem hagyja szó nélkül a Wagner-csoport lázadását. Az orosz elnök a Kommerszant című orosz lapnak adott interjújába kijelentette, hogy a Wagner zsoldoshadsereg jogilag nem létezik.

„Nos, A Wagner PMC nem létezik! Nálunk nem szabályozza törvény a katonai magánvállalatokat. Egyszerűen nem létezik. Nincs ilyen jogi entitás” – mondta Putyin, aki most először beszélt a Jevgenyij Prigozsin Wagner-alapítóval való találkozójáról.

Az orosz elnök elmondta, hogy a június 29-ei személyes találkozón értékelést adott arról, hogy mit tettek az ukrajnai harctéren, másrészt arról, hogy mit tettek a június 24-i események során. Harmadrészt bemutatta nekik a további szolgálatuk lehetőségeit, beleértve a harci tapasztalataik felhasználását. "Prigozsin azt mondta, miután meghallgatott: nem, a fiúk nem értenek egyet egy ilyen döntéssel"- állította Putyin.


Putyin kijelentette, hogy a Wagner zsoldoshadsereg jogilag nem létezik     Fotó: BBC/Reuters


Hozzátette: a 35 Wagner-parancsnoknak többféle folytatási lehetőséget is felajánlott, többek között azt, hogy az eddigi közvetlen parancsnokuk, a Szedoj hívójelű férfi vezetése alatt harcoljanak tovább. Ugyanakkor a felkelés alatt a zsoldosokkal kapcsolatban lévő tábornokok már nem voltak ilyen szerencsések: legalább 13 magas rangú katonatisztet őrizetbe vettek, 15 másikat pedig felfüggesztettek vagy elbocsátottak.

„Az őrizetbe vételek célja a sorok megtisztítása azoktól, akikről úgy vélik, hogy már nem lehet bennük megbízni” – írja a Moscow Times a Wall Street Journal-ra hivatkozva. Az őrizetbe vett tisztek közül többnek volt kapcsolata a Wagner-csoport vezetésével.


Legalább 13 magas rangú katonatisztet őrizetbe vettek, 15 másikat pedig felfüggesztettek vagy elbocsátottak, míg Szurovikin holléte továbbra is ismeretlen    Fotó: kremlin.ru


A WSJ megerősítette a The Moscow Times orosz szolgálatának értesülését, miszerint a legmagasabb rangú főtisztet, Szergej Szurovikin tábornokot is őrizetbe vették. A Financial Times, a Bloomberg és az iStories független oroszországi oknyomozó portál információi szintén megerősítették a leszámolás tényét. Szurovikin holléte közel három héttel a június 23-24-i wagneri felkelés után még mindig ismeretlen.

A WSJ forrásai szerint Szurovikin „ismételt kihallgatásokon” vett részt, és nem egy fogolytáborban tartják fogva – ahol az orosz börtönfelügyelők nem tudták megtalálni a tábornokot. Szurovikin szabadon engedhető, amint Vlagyimir Putyin elnök „eldönti, hogyan kezelje a lázadás következményeit” – idézi a külföldi forrásokat az mfor.hu.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek