Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Prigozsin: „A Wagner-csoport visszatér a frontra”

10perc.hu
2023. 07. 04.
Prigozsin: „A Wagner-csoport visszatér a frontra”

Már csak az a kérdés, hogy Ukrajnában vagy Afrikába harcolnak tovább a zsoldosok.

A Wagner-csoport másfél hete lázadt fel az orosz katonai vezetés ellen. A zsoldosok megmozdulásának végül egy paktum vetett véget, amelynek részletei még mindig nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozott, az Oroszországban maradt zsoldosokat pedig átveszi az orosz védelmi minisztérium – írta az Index.

Prigozsin ugyanakkor hangfelvételt tett közzé, amelyet a Telegramon osztott meg egy Wagner-közeli csatorna, a Grey Zone. Ebben köszönetet mondott azoknak, akik eddig támogatták őket, majd közölte, hogy a Wagner-csoport visszatér a frontra.

„Ma nagyobb szükségünk van a támogatásotokra, mint bármikor. Ezt köszönjük is. Szeretném, ha megértenétek, hogy az »igazságmenetünk« célja az árulókkal szembeni küzdelem és a társadalmunk mozgósítása volt. Sok mindent sikerült elérnünk. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben újabb győzelmeket láthattok tőlünk a fronton. Köszönöm, srácok!” – mondta Prigozsin.


Már csak az a kérdés, hogy Ukrajnában vagy Afrikába harcolnak tovább a zsoldosok     Fotó: BBC/Reuters


A fenti hangüzenetben Prigozsin nem nevezte meg, hogy pontosan milyen frontra gondolt. Logikusan Ukrajnára gondolhatnánk, azonban a múlt héten az orosz állami sajtó azt közölte, hogy Prigozsin nem hajlandó együttműködni többé a Kremllel. Állításuk szerint azt is közölte akkor, hogy a Wagner fegyveresei nem térnek vissza Ukrajnába harcolni.

Elképzelhető, hogy azóta valamiért meggondolta magát, de nem lehetetlen az sem, hogy egyáltalán nem Ukrajnára célzott, ugyanis szakértők, valamint hírszerzők is azt emlegették az utóbbi másfél hétben, hogy a Wagner-csoport a közeljövőben valószínűleg azokban az afrikai országokban fokozza tevékenységét, amelyekben már régóta jelen van, Belarusz pedig csak ideiglenes állomáshely lehet.

Főkép forrása:
Telegram

További cikkek