Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vége az Armageddonnak? Letartóztathatták Szergej Szurovikin orosz tábornokot

10perc.hu
2023. 06. 29.
Vége az Armageddonnak? Letartóztathatták Szergej Szurovikin orosz tábornokot

Állítólag a Lefortovo fogolytáborban tartják fogva, és azzal vádolják, hogy tudott a Wagner-féle lázadásról.

A Moscow Times két orosz védelmi minisztériumi forrás alapján arról ír, hogy néhány nappal a Prigozsin-féle lázadás után letartóztatták Szergej Szurovikin tábornokot. Az Armageddon néven is emlegetett orosz tábornokot szombat óta nem látták nyilvánosan, az orosz védelmi minisztérium azonban még nem kommentálta a letartóztatásának a hírét.

Az egyik névtelenséget kérő forrás szerint ,,a hatóságok nem találtak mindent rendben vele", de ennél többet nem mondhat. A másik forrás szerint a letartóztatásnak a Jevgenyij Prigozsin vezette puccshoz van köze. Korábban már felmerült, hogy az orosz tábornok segíthette a zsoldosvezér lázadását – írta az ATV.

Vlagyimir Romanov háborúpárti katonai blogger is arról számolt be, hogy Szurovikint vasárnap letartóztatták, azóta pedig a Lefortovo fogolytáborban tartják fogva. Alekszej Venediktov, a bezárt Eho Moszkvi rádió főszerkesztője a Telegramon azt írta, Szurovikin három napja nem tartja a kapcsolatot a családjával.


Szurovikin végét a Wagner lázadása okozhatja   Fotó: BBC/Reuters


A New York Times meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Szurovikin előzetesen tudott Prigozsin azon tervéről, hogy lázadást szít az orosz katonai vezetés ellen. "Prigozsin nem indította volna el felkelését, ha nem hitte volna, hogy mások, akik hatalmi pozícióban vannak, a segítségére lesznek" - állítják az újság által idézett tisztviselők.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „spekulációnak” és „pletykának” minősítette a jelentést, és arra utalt, hogy Putyin nem engedett Prigozsin követeléseinek, miszerint az orosz hadsereg legfelső karának küszöbön álló átalakításáról van szó.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek