Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Itt a piros, hol a piros… Nyomtalanul eltűnt Prigozsin, feltűnt viszont Vlagyimir Bobrov

10perc.hu
2023. 06. 26.
Itt a piros, hol a piros… Nyomtalanul eltűnt Prigozsin, feltűnt viszont Vlagyimir Bobrov

Lassan egy napja nem ad életjelet magáról a magánhadsereg vezetője, míg a szakértők szerint az egész Wagner csoport meg fog szűnni, illetve a megbízható embereket be fogják sorozni az orosz reguláris hadseregbe.

Nyoma veszett Jevgenyij Prigozsinnak, ugyanis szombat este óta nem adott életjelet magáról. Utoljára akkor hallhattunk felőle, amikor bejelentette, leállította a Wagner-egységek vonulását Moszkva felé. A hivatalos közlés szerint a vezér Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel állapodott meg, és állítólag Minkszbe utazott Prigozsin, miután Moszkva visszavonta az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Azonban a Wagner-vezért utoljára Rosztovban látták, amikor egy autóval Moszkva felé tartott. Akkor mosolygott, sőt több helyi lakossal is kezet rázott, amiről még fénykép is készült - írja az Infostart. A lap kiemelte, amennyiben Prigozsin valóban Fehéroroszországba tart, akkor előbb Szocsiba vagy Volgográdba kellett eljutnia, hogy repülővel tegye meg az utat, autóval jóval tovább tartana eljutnia Minszkbe.

A Twitteren most egy olyan orosz útlevél képe jelent meg, amelyben a fotó kétségtelenül Jevgenyij Prigozsinról készült, de az úti okmány tulajdonosának neve Vlagyimir Bobrov. Prigozsin a hírek szerint Fehéroroszországba ment, de, hogy valójában hol lehet, arról egyelőre nincsenek hitelt érdemlő információk.


Hogy mi lesz a Wagner-csoport katonáival, arról megoszlik a szakértők véleménye     Fotó: BBC/Reuters


Mindenesetre a szakértők szerint Putyin számára óriási presztízsveszteség a lázadás, annak a jele, hogy az általa felépített rendszer kezd instabillá válni. Hogy mi lesz a Wagner-csoport katonáival, arról megoszlik a szakértők véleménye.

„Az egyelőre nyitott kérdés, hogy mi lesz a hátramaradt zsoldosokkal. "Prigozsin egy jó darabig Fehéroroszországban fog maradni, és most már elég nyíltan hangoztatják, hogy az egész Wagner csoport meg fog szűnni, illetve a megbízható embereket be fogják sorozni az orosz reguláris hadseregbe. Ez szerintem napok kérdése" - nyilatkozta az ATV Híradó stábjának Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Tarjányi Péter szerint azonban ez a folyamat nem lesz ennyire egyszerű. A Wagner-tagok kiképzése ugyanis elmarad a reguláris katonáékétól. Másrészt pedig megingott a bizalom velük kapcsolatban.


A Putyin által bevezetett és az elmúlt 23 évben fenntartott rendszer repedezik     Fotó: kremlin.ru


"Azt nem lehet elfelejteni, hogy ők egy zendülésben részt vettek. Egy zendülőt melyik katonai parancsnok nem kísér figyelemmel, hogyha az egy simlibe kerül? Tehát bizalmi helyzetre, olyan feladatokra nem fogják küldeni őket, ahol egyébként veszélyeztethetik az alakulatot" - mondta a szakértő, majd hozzátette: a lázadással lelepleződött, hogy a Putyin által bevezetett és az elmúlt 23 évben fenntartott rendszer repedezik.

Ezzel Kaiser Ferenc is egyetért. Mint mondta, az, hogy a Wagner-csoport ellene fordult, óriási presztízsveszteség, akárcsak az, ahogy az egész véget ért, hiszen nem verték le a felkelést, nem végezték ki és nem is tartóztatták le Prigozsint, valamint a résztvevőket, hanem maga a lázadó adta fel egész tervét és kvázi hősként elvonult.

"És, ami a legérdekesebb, hogy ezt Putyin maga nem is kommunikálta" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Resperger István szerint a lázadás több személycserét is előidéz az orosz reguláris erőknél. Kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, a belbiztonsági erőknél és a katonai hírszerzésnél is lesznek változások, illetve erősítések.

Főkép forrása:
Twitter/Igor Sushko

További cikkek