Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Prigozsin elbízta magát, de Putyin megkegyelmezett neki

10perc.hu
2023. 06. 25.
Prigozsin elbízta magát, de Putyin megkegyelmezett neki

A Wagner-vezér ellen visszavonták a hazaárulás vádját, ugyanakkor Fehéroroszországba száműzik és a magánhadsereg harcosait nem vonják büntetőjogi felelősségre.

Immár nyilvánosságra került az az alku, melyet Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin kötött egymással. Egyrészt a Wagner magánhadsereg zsoldosai visszatértek a táboraikba, másrészt nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt a Wagner-csoport vezetőjét, aki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba fog távozni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. „A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre” - közölte Peszkov.


Lukasenka vette rá Prigozsint az alkura, akit 20 éve ismer      Fotó: TASSZ


A szóvivő elmondta azt is, hogy Lukasenka maga ajánlkozott, hogy - Putyin elnök jóváhagyásával - közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit mintegy 20 éve személyesen ismer. „Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni” - emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este "nagyon hosszú és igazán szívélyes" telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Az International Study of War elemezte a Wagner-vezér fellázadásának okait és kimenetelét. Azt írták, Prigozsin a védelmi minisztérium július elsejei határidejét, amellyel minden irreguláris haderőt be kell olvasztani a reguláris orosz haderőbe egszisztenciális fenyegetésnek érezhette a Wagnerre és saját magára nézve is - számolt be a 24.hu.


Nem jött be Prigozsin terve, az orosz hadsereg katonái nem álltak át a Wagner oldalára     Fotó: BBC/Reuters


Az elemzés szerint Prigozsin feltehetőleg ezért kockáztatott azzal, hogy nyíltan fellép az orosz védelmi minisztériummal szemben. Szerintük arra számíthatott, hogy többen fognak átállni a rendes hadseregtől, ám ez nem történt meg. A lépés sebessége azonban arra utal, hogy a Wagner-vezér előre eltervezte, ami történt. Az International Study of War úgy véli, erről az amerikai hírszerzés már két hete tudhatott, amikor az szivárgott ki, hogy Prigozsin Moszkva ellen léphet fel.

Azt is megjegyezték, hogy a Prigozsin mostani lépése több fronton is lenullázta a támogatottságát. Egyrészt arra kényszerítette a Wagnerrel együttműködő helyi erőket és sorozókat, hogy nyíltan elutasítsák, ami történik. Másrészt a Wagner tagjainak is csalódást okozott, mert nem vitte végig, amit elkezdett. Emellett az ultranacionalistákat is elidegenítette a lázadás az orosz állam ellen.

Főkép forrása:
Telegram

További cikkek