Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Most főhet csak Putyin feje! Fellázadt a Wagner, az orosz elnök hazaárulásnak tartja Prigozsin lépését

10perc.hu
2023. 06. 24.
Most főhet csak Putyin feje! Fellázadt a Wagner, az orosz elnök hazaárulásnak tartja Prigozsin lépését

Jevgenyij Prigozsin erői elfoglalták Rosztovot és Moszkva felé vonulnak, Vlagyimir Putyin beszédében nekiment a Wagnernek.

Igencsak meglepő dolgot jelentett be Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a The Guardian című lapnak adott interjújában. Mint elmondta, az ukrán hadsereg főbb erői még nem vettek részt az offenzívában. Azt is elárulta, hogy ukrán becslés szerint Ukrajna területén jelenleg mintegy 400 ezer orosz katona tartózkodik.

"Mindenki most és azonnali nagy győzelemre vár. Mi is ezt akarjuk. Fel kell készülnünk azonban arra, hogy ez a folyamat eltart egy ideig, mert rengeteg erő, sok technológia és kiépített akadály van mindkét oldalon. Fő erőink még nem vesznek részt a harci cselekményekben. Most még keressük, kutatjuk az ellenség védelmének gyenge pontjait" - fejtette ki a parancsnok.

De vélhetően most nem ez a legnagyobb gondja Vlagyimir Putyinnak. Ugyanis az éjszaka folyamán rakétatámadás érte a Wagner-erőket Ukrajnában, a zsoldosok vezére szerint Oroszország indította a csapást – számolt be az mfor.hu. Jevgenyij Prigozsin ezért bosszút esküdött az orosz katonai vezetés ellen. Fegyveres felkelés indult, amely során Rosztovig simán eljutott a Wagner, átvették az irányítást a katonai központban.


A Wagner-vezér célja az orosz katonai vezetés, Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök megbuktatása     Fotó: Telegram


Rosztov létfontosságú város a háború szempontjából. Itt van az orosz déli katonai körzet parancsnoksága. A wagneresek átvették az ellenőrzést az összes rosztovi katonai objektum és a repülőtér felett. Prigozsin itt találkozik az orosz védelmi miniszter helyettesével és a katonai hírszerzés főnökének helyettesével, és találkozót követel Sojgu védelmi miniszterrel és Geraszimov vezérkari főnökkel.

További Wagner-egységek haladnak észak felé Voronyezs megyén keresztül, és szinte biztosan Moszkvába akarnak eljutni. A Wagner és az orosz biztonsági erők közötti komoly fegyveres harcról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Prigozsin megesküdött, hogy megsemmisíti riválisait, bosszút áll, és véget vet az ország katonai vezetése által okozott gonoszságnak. A Wagner-vezér célja az orosz katonai vezetés, Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök megbuktatása. Tehát nem konvencionális puccs zajlik Oroszországban, ugyanis Prigozsin nem Putyint próbálja megdönteni, hanem éppen a fegyveres erőket irányító orosz tábornokokat.

Prigozsin felszólította az oroszokat, hogy ne higgyenek annak, amit az állami televízióban mondanak nekik. Az AFP szerint a Wagner-főnök a Telegramra feltöltött új videóban azt mondta: Oroszország hatalmas területeket veszített el. Katonákat öltek meg, háromszor, négyszer többet, mint ami a felső vezetésnek bemutatott dokumentumokban áll.


Az orosz elnök hazaárulásnak tartja Prigozsin lépését    Fotó: kremlin.ru


Moszkva válasza sem késett sokat. Vlagyimir Putyin televíziós beszédet intézett az orosz nemzethez, mondván, hogy népe életéért és biztonságáért harcol, és az országnak szüksége van minden erejének egységére.

„Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához. Orosz elnökként és főparancsnokként mindent megteszek országom védelmében. Felelősségre vonják azokat, akik fegyveres lázadást szerveztek. Azokat, akiket ebbe bevontak, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket” - jelentette ki Putyin.

Az orosz fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a kritikus létesítményeket fokozott védelem alá helyezték, sőt, katonai járművek is feltűntek Moszkva utcáin - jelentette a TASSZ orosz állami hírügynökség.


Rosztovig simán eljutott a Wagner, átvették az irányítást a katonai központban    Fotó: BBC/Reuters


Az orosz titkosszolgálat, az FSZB fegyveres lázadás miatt büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin ellen. Az FSZB szerint Prigozsin kijelentései és cselekedetei felhívást jelentettek egy fegyveres polgári konfliktus kirobbantására az Orosz Föderáció területén. Szerintük Prigozsin hátbaszúrja a fasiszta ukrán erők ellen harcoló orosz katonákat – írta a The Guardian.

„Ne kövessenek el jóvátehetetlen hibákat, hagyjanak fel az orosz nép elleni erőszakos akciókkal, ne hajtsák végre Prigozsin bűnös és áruló parancsait, és tegyenek intézkedéseket az őrizetbe vételére" – szólította fel az FSZB a Wagner-harcosokat.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek