Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lukasenka megmentette Moszkvát! Putyin és Prigozsin kiegyezett, a Wagner leállította a támadást

10perc.hu
2023. 06. 24.
Lukasenka megmentette Moszkvát! Putyin és Prigozsin kiegyezett, a Wagner leállította a támadást

Orosz források szerint nagy valószínűséggel Szergej Sojgu védelmi miniszternek és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek távoznia kell.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök javaslatát elfogadta Jevgenyij Prigozsin, és a Wagner-csoport vezetője is megerősítette: leállítják az „igazságmenetet", ugyanis nem szeretnének Oroszország területén vérfürdőt rendezni. Egy hangfelvételen beszélt arról, hogy miért döntött a visszafordulás mellett.

„Fel akarták oszlatni a PMC Wagnert. Június 23-án kijöttünk az Igazság Menetére. Egy nap alatt közel 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. Ez idő alatt egyetlen csepp vérét sem ontották a harcosainknak. Most eljött a pillanat, amikor vér is folyhat. Ezért, megértve az egyik fél felelősségét az orosz vér kiontásáért, visszafordítjuk a konvojunkat és a terv szerint visszamegyünk a táborainkba” - jelentette be Prigozsin.

Nem hivatalos orosz források szerint a Wagner-csoport és a Kreml közt valóban megállapodás született, amelynek legfontosabb pontja, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetését lecserélik. Ez az jelenti, hogy Prigozsin elérhette célját: Szergej Sojgu védelmi miniszternek jó eséllyel távoznia kell, mivel Prigozsin elsősorban az ő személyét kifogásolta. Másodsorban Valerij Geraszimov vezérkari főnököt is okolta a konfliktus elfajulása miatt, tehát az sincs kizárva, hogy őt is leváltják.


Nagy valószínűséggel Szergej Sojgu védelmi miniszternek (képünkön) és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek távoznia kell      Fotó: BBC/Reuters


A The Wall Street Journal szerint Aljakszandr Lukasenka azt is mondta, hogy a megállapodás abszolút előnyös és elfogadható a Wagner-csoport számára. Hozzáfűzte, hogy az egyezség értelmében biztonsági garanciákat is adnak a Wagnernek. Párhuzamosan azt is írta az orosz sajtó, hogy Putyin parancsot adott Prigozsin likvidálására.

Rácz András Oroszország-szakértő Facebook bejegyzésben fejti ki véleményét, miszerint nem biztos, hogy valóban Prigozsin fújt visszavonulót. Rácz úgy gondolja, Prigozsin Telegram csatornáján megjelenő hangüzenet meglehetősen furcsa, nem zárná ki annak a lehetőségét, hogy a felvételt összevágták, ez pedig egyben azt is jelentené, hogy Prigozsin csatornájának ellenőrzése más kezébe került.


A Wagner zsoldosai 200 kilométerre Moszkvától állították le az "Igazság menetét"     Fotó: BBC/Reuters


Rácz András közben kommentelőknek köszönhetően frissítette is a bejegyzését. Arra jutott, hogy helyes volt a gyanú, Prigozsin korábban használt hivatalos csatornáján megtészesztő hangüzenet megy, emellett létrejött egy másik csatorna is, ugyanezzel a tartalommal, míg Prigozsin egy harmadik csatornán kommunikál. További kérdéseket vet fel, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség hozta le a hírt először, miszerint megállapodott Lukasenka és Prigozsin.

„Szóval úgy néz ki, hogy az orosz rezsim teljes erővel nekiállt összezavarni Prigozsin szimpatizánsait. Meglátjuk, mire lesz elég. Ettől még simán lehet, hogy tényleg született valami deal... hamarosan kiderül” – zárja eszmefuttatását Rácz.

Főkép forrása:
Telegram

További cikkek