Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

"Történelmet írt" Boris Johnson! Szándékosan vezette félre kormányfőként a parlamentet

10perc.hu
2023. 06. 15.
"Történelmet írt" Boris Johnson! Szándékosan vezette félre kormányfőként a parlamentet

Eddig nem volt példa arra, hogy hivatalban lévő brit miniszterelnököt vétkesnek találtak volna az alsóház szándékos félrevezetésében.

Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök szándékosan félrevezette a parlamentet azoknak a törvénysértő összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten - erre a következtetésre jutott az ügyben eljáró alsóházi bizottság, amely csütörtökön ismertette vizsgálati jelentését.

A 108 oldalas dokumentum szerint Johnson magatartása a parlament tekintélyének "súlyos mértékű semmibe vételével" ér fel, és e vétséget még súlyosabbá teszi, hogy ezt a magatartást Boris Johnson miniszterelnökként, a legmagasabb rangú kormánytisztviselőként tanúsította. Eddig nem volt példa arra, hogy hivatalban lévő brit miniszterelnököt vétkesnek találtak volna az alsóház szándékos félrevezetésében.


A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult     Fotó: ITV News


Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson jelenleg nem térhet vissza semmilyen kormányzati tisztségbe, mivel a törvényerejű brit parlamentáris szokásjog kötelezően alsóházi képviselői mandátum elnyeréséhez köti a legtöbb vezető kormányzati funkció betöltését. Ráadásul a jelentés szerint Johnson a bizottságot is több esetben félrevezette, amikor a testület a vizsgálat keretében meghallgatta.

Boris Johnson egy 1700 szavas közleményben ítélte el a bizottsági jelentést, "ostobaságnak, hazugságnak és kitalációnak" minősítve a dokumentum megállapításait, és "politikai gyilkosságnak" az eljárást. Johnson szerint ahhoz, hogy a bizottság ezekre "az elmebeteg következtetésekre jusson, a tényeknek ellentmondó, nyilvánvaló abszurditásokat kellett megfogalmaznia".

Főkép forrása:
BBC

További cikkek