Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrán ellentámadás: az igazi összecsapás még várat magára

10perc.hu
2023. 06. 13.
Ukrán ellentámadás: az igazi összecsapás még várat magára

A műholdfelvételek alapján az ukrán csapatok haladnak előre, de a legfőbb orosz védelmi vonalat még nem érték el.

Ukrán katonák ukrán zászlót tűztek ki egy épület romos ablakában. A felvétel a Twitteren jelent meg, a helyszín Blahodatne, egy ukrán falu. Ezután több olyan videó is megjelent, amely szerint az ukránok kiűzték a megszállókat, és visszaszereztek hét települést Donyeck megyében. Ugyanakkor ezt Moszkva nem erősítette meg, az orosz kommunikáció arról szól, hogy sikeresen visszavertek minden ukrán támadást.

"Egyik félnek sem lehet hinni hadi jelentésekhez kapcsolódóan. Annak lehet hinni, amit valamilyen fajta videó, fénykép, vagy valamilyen térképes koordinációs megerősítés alapján a nemzetközi média, vagy nemzetközi szakértők be tudnak azonosítani" - fogalmazott az ATV Híradónak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: ezekhez a falvakhoz kapcsolódóan megtörténtek a beazonosítások.


Az orosz kommunikáció arról szól, hogy sikeresen visszavertek minden ukrán támadást     Fotó: BBC/Reuters


Resperger István ezredes a térképek alapján azt látja, hogy az ukránok haladnak előre, de az oroszok nagy védelmi vonalát még nem érték el.

"Ha megindul a támadás, akkor nyilván lesz előtte elterelő irány, ahol szeretnék elhitetni az oroszokkal, hogy támadnak. A 6 dandár kb. 8-10-100 km széles harcvonalon tud kibontakozni. Ha a támadás sikeres lesz, és folyamatosan sorozatvetőkkel és tüzérséggel pusztítják az oroszokat, akkor lépésről lépésre tudnak előre menni" - mondta az ezredes.

Resperger szerint az ukránokat gyengíti, hogy alig van légierejük, illetve, hogy az előrenyomulás sík terepen történik, ahol akár 4-5 kilométert is be lehet látni.


Az ukrán csapatok haladnak előre, de a legfőbb orosz védelmi vonalat még nem érték el     Fotó: The Guardian


Cseri Ferenc biztonságpolitikai szakértő úgy véli, az ukránoknak gondot okozhat majd az is, hogy Nyugat-Európában több helyről jelezték, hogy kezdenek elfogyni a nekik szánt tartalékok. Ugyanakkor, mint mondta, az amerikaiak támogatják őket, tehát onnan még várnak további harci eszközöket.

"De ha egyszer az elapad, akkor ez a háború ott ér véget, azokkal a határvonalakkal valószínűsíthetően, ahol eddig a határvonal húzódik és amit az oroszok eddig elfoglaltak. Ukrajna nem lesz képes önmagában ezt a háborút úgy folytatni, hogy eredményesen megvívjon Oroszországgal szemben” – állította Cseri Ferenc, aki mindennek ellenére úgy gondolja, az igazi összecsapás még várat magára.

Főkép forrása:
Financial Times

További cikkek