Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Gazprom döntött – leállítja a Török Áramlat gázvezetéket

10perc.hu
2023. 06. 02.
A Gazprom döntött – leállítja a Török Áramlat gázvezetéket

A leállás mögött az áll, hogy az orosz cég a jövő héten végzi el a vezeték évi rendes karbantartását.

Bejelentést tett az orosz gázipari konszern, hogy június 5. és 12. között leállítja a földgáz szállítását a Török Áramlat vezetéken keresztül, méghozzá az évi rendszeres karbantartás miatt. "A leállásra minden érdekelt féllel lefolytatott előzetes egyeztetés alapján kerül sor" - olvasható a Gazprom közleményében, amit az Index szemlézett.

A lap azt is felidézte, hogy tavaly június 21. és 28. között állította le a Gazprom a gázvezetéket a rendszeres karbantartási munkálatok elvégzése miatt. A terv szerinti leállást követően a szállításokat pedig menetrend szerint újraindították. A Gazprom Ukrajnán keresztül továbbra is szállít Európába földgázt, pénteken például az átlagos napi szállításnak megfelelően 40,6 millió köbmétert.

A Török Áramlat egyébként két, évi 15,75 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékből áll, amelyek több mint 1000 kilométeres, többségében tenger alatti nyomvonalon szállítanak Oroszországból Törökországban földgázt. Hozzátették, hogy a vezetékpár egyik ága továbbhalad Bulgáriába, ahonnan több balkáni és kelet-európai országba vezet tovább, például Magyarországra és Szerbiába.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek