Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egészen elképesztő erődrendszer várja az ukrán ellentámadást a Krímben

10perc.hu
2023. 04. 27.
Egészen elképesztő erődrendszer várja az ukrán ellentámadást a Krímben

Több ezer védelmi állást építettek ki az oroszok a félszigeten és a déli Zaporizzsja régióban, ezzel jelentősen megnehezíthetik Kijev dolgát.

Azon kívül, hogy Bahmutban elképesztő erővel harcolnak egymással a felek, illetve Oroszország állandóan rakétákkal lövi az ukrán városokat, szinte minden figyelem a készülő ukrán ellentámadás felé fordul. 2022 őszén Kijev offenzívája azért tudott sikeres lenni és ért el jelentős eredményeket, mert egyrészt felkészületlenek voltak az orosz hadak, másrészt sikerült a támadás valódi irányát az első ágyúlövésig titokban tartani.

Most is valami hasonló van kialakulóban, ugyanis csak hatalmas találgatások vannak arra nézve, hogy ezúttal hol és milyen céllal indulnak meg az ukrán erők. Persze ezúttal Moszkva sem várja ölbe tett kézzel az offenzívát, és a The Guardian elemzése szerint – a Reuters is alaposan megvizsgálta a műholdfelvételeket – Oroszország hatalmas erődhálózat megerősítésével várja a támadás megindulását.

A kiépített védelmi rendszer Nyugat-Oroszországból Kelet-Ukrajnán át a Krímben ér véget, és a megerősített, több ezer állás többsége a Krím bejáratánál és közvetlenül mögötte, illetve a déli Zaporizzsja régióban található. Ezek pedig jelentősen megnehezíthetik az ukránok dolgát. A rövidesen induló offenzíva nyugati katonai szakértők szerint kizárólag akkor érhet el kézzel fogható sikereket, ha az ukrán erők képesek lesznek hatékonyan végrehajtani az összetett, kombinált katonai hadműveleteket.


Kijevnek fel kell készülnie arra, hogy le fog lassulni a nyugati fegyverszállítás     Fotó: BBC/Jonathan Beale


„Az oroszok tavaly és részben már az idei téli támadásaik során megmutatták, hogy nem képesek arra, hogy összehangolt offenzívát sikerre vigyenek. Nem véletlen, hogy visszatértek a régi szovjet lemorzsolódásos módszerükhöz. Kijev kezében most nagy lehetőség van, ugyanis a front rendkívüli hossza miatt az orosz védelem kiszolgáltatottá válhat a támadó ukrán erőkkel szemben” – fogalmazott Neil Melvin, a Royal United Services Institute (RUSI) munkatársa.

Ugyanakkor a katonai szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy Ukrajna egy ideig valószínűleg nem kap több páncélozott fegyvert nyugatról. Ez pedig azt jelenti, hogy Kijevnek a mostani offenzívával minél jelentősebb területeket kell visszaszereznie, ráadásul az újabb szállítmányokig azokat a várható orosz választól meg is kell védenie.

Főkép forrása:
euromaidanpress

További cikkek