Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egy háborúellenes aktivistát gyanúsít az orosz rendőrség Vladlen Tatarszkij meggyilkolásával

10perc.hu
2023. 04. 03.
Egy háborúellenes aktivistát gyanúsít az orosz rendőrség Vladlen Tatarszkij meggyilkolásával

A 26 éves Darja Trepova adta át a bloggernek azt a szobrot egy szentpétervári kávézóban, ami aztán felrobbant, megölve Tatarszkijt és megsebesítve több mint 30 embert.

Mondhatnánk, hogy bravúros nyomozással vették őrizetbe egy nappal a robbantást követően az orosz nyomozók azt a nőt, akit a háborúpárti blogger, Vladlen Tatarszkij felrobbantásával vádolnak. A hatóságok által közzétett videón – valószínűleg kényszerből készült – Darja Trepova bevallja, hogy átadott egy szobrocskát a bloggernek a szentpétervári kávézóban, ami később felrobbant – számolt be a BBC.

A 26 éves Darja Trepovát egy szentpétervári lakásban vették őrizetbe, amely férje egyik barátjának tulajdonában van. A nő nem először került rendőrkézre, ugyanis háborúellenessége közismert volt, és amikor tavaly február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, Trepovát is letartóztatták a tüntetésekben való részvétele miatt, összesen tíz napot töltött börtönben.


Ahogy a szentpétervári kávézó kinézett a robbanás után     Fotó: BBC/ICRF Sajtószolgálat


Ismerősei, elvbarátai nem tagadják, hogy Darja háborúellenes aktivista, ám azt állítják, a nézetei messze nem olyan radikálisok, hogy képes legyen embert ölni. Férje, Dmitrij Rilov szerint átverték Trepovát azok, akik a szobrot átadták neki a megbízással együtt.

„Igen, igaz, hogy egyikünk sem támogatja az ukrajnai háborút, de úgy gondoljuk, hogy az ilyen cselekmények, mint például Tatarszkij felrobbantása, egyszerűen megengedhetetlenek. Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy sosem vitte volna el a szobrot abba a kávézóba, ha tudja, mit rejt a belseje” – állította a BBC riporterének Rilov.

Érdekes, hogy a nyomozók sem zárják ki a férj által felvetett verziót. Persze azonnal találtak felelősöket a terrorcselekményért. Az orosz terrorellenes bizottság ugyanis azt állította, hogy a támadást az ukrán különleges szolgálatok szervezték a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij híveivel. Máris kész az ellenségkép...


Tatarszkij közismert volt háborúpártiságáról    Fotó: BBC/Telegram


A felrobbantott Tatarszkij Oroszország ukrajnai háborújának hangos támogatója volt, egy jól ismert blogger volt, több mint félmillió követővel. A frontvonalakról küldött bejegyzéseket, és azt állította, a megszálló erőknek segített harci drónokat indítani ukrán célpontok ellen, de részt vett különböző erődítmények építésében. Ugyanakkor nem tett lakatot a szájára abban a kérdésben sem, amikor a hadsereg vezetőit, de még magát Vlagyimir Putyint is felelőssé tette a csatatéri kudarcok miatt.

Főkép forrása:
JJOOEE/VK

További cikkek