387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Több ezer orosz harcol Ukrajnában Putyin Oroszországa ellen

10perc.hu
2023. 02. 20.
Több ezer orosz harcol Ukrajnában Putyin Oroszországa ellen

A Szabad Oroszország Légió kevés figyelmet kapott eddig a háború alatt, ami nem túl meglepő, próbálják védeni a családjukat az orosz megtorlástól.

Nehezen tudják otthon maradt családtagjaiknak megmagyarázni a döntésüket azok az oroszok, akik Ukrajnában harcolnak, csak éppen nem az ukránok, hanem a megszálló orosz hadsereg ellen. Vannak köztük olyanok, akik a háború megindítása előtt már Ukrajnában éltek, és védik a hazát. Mások pedig nem sokkal a harcok kezdete után dezertáltak. A céljuk közös: egy szabad és Putyintól mentes Oroszországot akarnak – írta az rtl.hu.

Egy igazi orosz nem vesz részt ilyen támadó háborúban, nem erőszakol vagy öl meg nőket, gyerekeket és idős embereket – mondta a New York Times-nak a Cézár hívójelű orosz katona, aki a nyáron Ukrajnába ment Szentpétervárról, hogy Ukrajnáért harcoljon.

Az egységük, a Szabad Oroszország Légió kevés figyelmet kapott eddig a háború alatt, ami nem túl meglepő, próbálják védeni a családjukat az orosz megtorlástól. Emellett az ukrán hadseregben vonakodnak kiemelni azoknak a katonáknak az erőfeszítéseit, akiknek a hazája annyi kárt okozott Ukrajnának.

„Nem azért jöttünk ide, hogy bármit is bizonyítsunk” – mondta egy Zaza hívójelű katona, majd hozzátette: „Azért jöttünk ide, hogy segítsünk kiverni innen az orosz csapatokat és ezzel elősegítsük Oroszország putyinmentesítését.”


Zaza az orosz biztonsági szolgálat elől menekült az ukránokhoz     Fotó: Twitter/Anne Tootill


Zaza egyébként egyetemista volt a háború kitörésekor, de akadt vele egy komoly probléma: nem tudta befogni a száját. Az interneten tett háborúellenes bejegyzései miatt bajba került. Először az egyetem vezetése szállt rá, majd a rendőrség. Amikor ősszel az orosz biztonsági szolgálat emberei megjelentek az ajtajánál, a távozás mellett döntött. Átsétált a határon és jelentkezett a légióba.

A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg. A Szabad Európa ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, az első tagjaik olyan katonák voltak, akik nem sokkal azután dezertáltak az orosz hadseregből, hogy Moszkva február 24-én megindította az inváziót. Kiáltványukban úgy jellemzik magukat, mint „Oroszország szabad polgárai, akik felelősséget vállalnak magukért, és harcolnak egy új Oroszországért”.

„Augusztusig tartott, amíg véglegesítették azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a légió legálisan csatlakozhasson a harcokhoz. Minden légionárius azzal a vággyal érkezett, hogy megállítsa Putyin hordáját és felszabadítsa Oroszországot a diktatúrától” – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat szóvivője.


A légióból több százan most a kelet-ukrajnai Bahmut környékén harcolnak      Fotó: Twitter/H24 NET


Az titok, hogy mennyien harcolnak a légióban, korábban a sajtóban 4 ezer főt is említettek már. Cézár a légió „második zászlóaljához” csatlakozott, és ukrán források szerint most a harmadik és negyedik zászlóaljat alakítják ki. A létszámok országonként eltérőek, de egy zászlóalj gyakran több száz, de akár 1000 katonából is állhat.

A katonák elmondták, hogy nehezen tudták megmagyarázni döntésüket a családjuknak. Az orosz csapatok által elkövetett atrocitásokról szóló jelentéseket – még a bucsai mészárlást is – külföldi propagandának tartják az otthoniak.

Egy 32 éves, Miami hívójelű katona arról beszélt, a szülei arra biztatták, hogy az orosz oldalon harcoljon. „Azt sulykolják nekik, hogy itt rossz emberek élnek. Nem hiszik el, hogy a világ második legnagyobb hadserege képes rendes embereket ölni” – mondta.


A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg      Fotó: Twitter/H24 NET


A lap szerint a légióból több százan most a kelet-ukrajnai Bahmut környékén harcolnak, igaz, ukrán tisztek felügyelik őket. Tartják a frontot, de néhányan már azon gondolkodnak, mi lesz a háború után. „Az én feladatom nem csak az ukránok védelme” – mondta Cézár. „Ha egész Ukrajna felszabadul és életben maradok, akkor feltétlenül tovább fogok harcolni, hogy megdöntsem a Putyin-rezsimet.”

Cézár, egyébként úgy gondolja, hogy nem a honfitársai, hanem gazemberek és gyilkosok ellen harcol, olyanokat öl, akiknek nincs nemzetisége. „Itt ülök önök előtt, egy olyan orosz ember, akiről Tolsztoj és Dosztojevszkij írt” – mondta. „Ilyen ember vagyok. Ők viszont nem, ők nem oroszok" – tette hozzá.

Főkép forrása:
Twitter/H24 NET

További cikkek