394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Véleményt mondtak az amerikai választók: se Biden, se Trump

10perc.hu
2022. 12. 18.

A FoxNews és a CNN hírtelevíziók által elkészített közvéleménykutatásából kiderült, a nagy többség új arcokat látnának szívesen elnökjelöltként 2024-ben.

Úgy tűnik, bármennyire szeretne újból elnök lenni Donald Trump, vagy meghosszabbítani mandátumát a Fehér Házban Joe Biden, az amerikaiak egyikükből sem kérnek. A FoxNews és a CNN hírtelevíziók által december 9-11. között elkészített közvéleménykutatásából kiderült, a nagy többség egyikük indulását sem támogatja, és új arcokat látnának szívesen elnökjelöltként 2024-ben.

A CNN hírtelevízió által megrendelt felmérésben a megkérdezett republikánus érzelmű választók 62 százaléka mondta azt, hogy azt szeretnék, ha pártjuk Donald Trump előző elnök helyett valaki mást indítana – a legtöbben Ron DeSantis floridai kormányzót –, míg a demokrata szavazók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Joe Biden hivatalban lévő elnök helyett mást szeretne látni az elnökjelölti pozícióban.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy ha a republikánus és demokrata előválasztásokon mégis ez a két politikus szerezné meg a jelöltséget, akkor pártjuk választóinak túlnyomó többsége rájuk voksolna a 2024 novemberi elnökválasztáson.


A megkérdezett republikánus érzelmű választók 62 százaléka mondta azt, hogy azt szeretnék, ha pártjuk Donald Trump előző elnök helyett valaki mást indítana    Fotó: CNN


A Fox News, szintén héten megjelent közvéleménykutatása hasonló trendeket mutat. A felmérés szerint az összes amerikai 64 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden elindulna az újraválasztásért, és 33 százaléknak nincs ellenére. Donald Trump esetében azt találták, hogy az összes választó 58 százaléka nem látná szívesen elnökjelöltként, míg 39 százaléknak örülne ennek.

Joe Biden és Donald Trump népszerűsége nagyjából ugyanúgy alakul: míg Joe Bidenről az amerikaiak 43 százaléka van jó véleményről, addig Donald Trump esetében ez 42 százalék, közben Joe Biden elutasítottsága 56, Donald Trumpé 57 százalék.

Főkép forrása:
The White House

További cikkek