Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Változás várható a rezsicsökkentésben

10perc.hu
2024. 10. 22.
Változás várható a rezsicsökkentésben

November közepén új lakossági villamosenergia-tarifatípust vezet be az Energiahivatal, amely átalakíthatja a jelenlegi rezsicsökkentési rendszert.

Az új rendszer lehetőséget teremt arra, hogy a mostani 23,4 forint körüli rendszerhasználati díjak módosuljanak, ami több százezer háztartást érinthet, és jelentős pénzügyi változásokat hozhat 2026-tól  – derült ki a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.

Az új tarifák célja, hogy ösztönözzék a háztartásokat arra, hogy nappali időszakban fogyasszanak áramot, amikor a naperőművek túltermelése miatt bőséges és olcsóbb energia áll rendelkezésre - közölte a Portfolio. Emellett az energiadíjak is változhatnak a nap folyamán, akár 15 percenként, a piaci árak alakulásától függően.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a konferencián elmondta, hogy Magyarországon már 650 ezer okosmérőt telepítettek, amelyek alapvető fontosságúak az új szabályozási rendszer működéséhez. Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese hozzátette, hogy az év végére már 800 ezer okosmérő lesz telepítve, és ezek kihasználásával egy új tarifa kerül bevezetésre.

A 2025-2028 közötti tarifaciklusban a valós idejű fogyasztásmérés, valamint a terhelés áthelyezésének ösztönzése (load-shifting) lesz a középpontban. A tarifák részleteiről november 16-án születik meg a döntés.

A kormány az Európai Bizottságnak benyújtott Nemzeti Energia és Klímatervében (NEKT) rögzítette, hogy 2030-ig legalább 1 millió okosmérőt telepítenének, így lehetővé téve, hogy a fogyasztók aktívabb szerepet vállaljanak a villamosenergia-piacon, és időzítsék fogyasztásukat a piaci feltételekhez.

A Portfolio konferencia alapján a KIF 4 tarifa 2025-ben lép életbe, de a jelentős változások 2026-tól várhatók, amikor a rendszerhasználati díjak és az energiadíjak rugalmasan változnak majd, a fogyasztókat a napközbeni áramhasználat felé terelve.

Hirdetés

További cikkek