Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tovább szigorítja a kormány az Airbnb szabályozását

10perc.hu
2024. 09. 19.
Tovább szigorítja a kormány az Airbnb szabályozását

A kormány az Airbnb és más rövid távú lakáskiadási platformok szigorúbb szabályozását tervezi.

A magyar kormány minden eddiginél szigorúbb szabályozás bevezetésére készül az Airbnb és egyéb rövid távú lakáskiadási szolgáltatások vonatkozásában, hogy megvédje a lakhatási piacot és a magyar családok érdekeit. A kérdésről a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által vezetett Turisztikai Tanácsadó Testület őszi ülésén esett szó, ahol a résztvevők, köztük több mint 30 szakmai szervezet, áttekintették a terézvárosi Airbnb-kérdést is. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a lakáskiadás nem csupán turisztikai, hanem elsősorban lakhatási kérdés, ami jelentősen befolyásolja az ingatlanpiac működését és az albérletek árait - közölte a Telex.

Az Airbnb-szabályozás szigorítására azért van szükség, mert az ilyen típusú lakáskiadások következtében csökkent a hosszú távra elérhető bérlakások száma, ami komoly nyomást gyakorolt a bérleti díjakra és az ingatlanárakra. Nagy Márton miniszter elmondta, hogy a kormány továbbra is várja Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő javaslatát, de már most egyértelmű, hogy a rövid távú lakáskiadást szigorúan fogják szabályozni. A cél, hogy a magyar családok lakhatása biztonságban legyen, és csökkentsék az ingatlanpiacon tapasztalható hiányt, amely jelenleg közel 26 ezer lakóegységet érint.

A rövid távú lakáskiadás mellett a turizmus is kiemelt téma volt az ülésen. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a turizmus stratégiai jelentőségű ágazat a magyar gazdaság számára, amely a GDP több mint 10 százalékát adja, és több mint 400 ezer embernek biztosít munkalehetőséget. A miniszter büszkén jelentette be, hogy a magyar turizmus kiemelkedően sikeres nyári szezont zárt: június és augusztus között közel 7 millió turista érkezett az országba, ami 9 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez a növekedés különösen fontos a turizmusra épülő területek, például a Balaton és a Tokaj borvidék számára, amelyek idén is jelentős forgalmat bonyolítottak le.

A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér is kimagasló növekedést mutatott: az év első nyolc hónapjában 18,6 százalékkal nőtt az utasforgalom a tavalyi évhez képest, és 7,6 százalékkal meghaladta a járvány előtti szinteket is. A repülőtér 2024 első felében már a második helyen áll az európai repterek között az utasforgalom növekedését tekintve, ami tovább erősíti Magyarország turisztikai vonzerejét.

A kormány célja, hogy a turizmus teljesítményét tovább növelje, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium többek között a repülőtér fejlesztésére és a vidéki turisztikai térségek megerősítésére fókuszál. Nagy Márton bejelentette, hogy egy új, vendéglátóipari egységeket támogató programot indítanak, amelynek célja, hogy a Balaton és más hazai turisztikai desztinációk ne csak a nyári főszezonban, hanem az év egészében vonzóak legyenek a látogatók számára.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Turizmus

További cikkek