Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

250 ezer forintra emelkedett egy átlagos budapesti albérlet ára

10perc.hu
2024. 08. 13.
250 ezer forintra emelkedett egy átlagos budapesti albérlet ára

A budapesti albérletárak tovább emelkednek, augusztus elején egy átlagos albérletért már 250 ezer forintot kérnek.

A budapesti albérletpiacon folytatódik a drágulás: augusztus elején az átlagos bérleti díj elérte a 250 ezer forintot. Az országos albérletpiacon is megfigyelhető emelkedés, amely Budapesten 1,4 százalékos havi drágulást eredményezett. A felvételi ponthatárok kihirdetése idén is megmozgatta az albérletpiacot, a kereslet 14 százalékkal nőtt tavalyhoz képest - közölte a Telex.

A főváros különböző részein eltérő mértékben nőttek a lakbérek. A budai hegyvidéki kerületekben, mint az I., II., és XII. kerület, a havi drágulás 0,8 százalékos volt, míg a többi budai városrészben, például a III., XI., és XXII. kerületben 3 százalékkal emelkedtek az árak. A pesti oldalon, különösen a külsőbb kerületekben, mint a IV., XV., és XVI. kerület, 2,8 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az Ingatlan.com elemzése szerint ez részben annak köszönhető, hogy ezek a kerületek korábban olcsóbbak voltak, így egyre népszerűbbek lettek a bérlők körében.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője megjegyezte, hogy a magas bérleti díjak miatt sok diák inkább kivár, hogy később kössön szerződést, ezzel spórolva. Az albérletpiacon a kereslet nem azonnal a ponthatárok kihirdetése után ugrott meg, hanem fokozatosan növekszik. A késlekedés mögött az áll, hogy akik később, augusztus végén kötnek szerződést, akár jelentős összeget is megtakaríthatnak. Ez a tendencia augusztus végére jelentősen felpörgetheti az albérletpiacot.

Az albérletek száma is nőtt: míg július elején országosan 14,3 ezer kiadó albérlet volt, augusztus közepére ez a szám már 15,5 ezerre emelkedett. A kínálat bővülése mérsékelheti a bérleti díjak további növekedését.

Vidéken továbbra is Debrecen a legdrágább egyetemváros, ahol az átlagos bérleti díj 230 ezer forint. Kaposvár és Miskolc a legolcsóbb városok, itt 110 ezer forintért lehet albérletet bérelni. Győrben 190 ezer forint, Szegeden 160 ezer, míg Pécsen 150 ezer forint az átlagos havi bérleti díj.

További cikkek