Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drámai visszaesés a magyarországi lakásépítésekben

10perc.hu
2024. 05. 27.
Drámai visszaesés a magyarországi lakásépítésekben

Az elmúlt években jelentős visszaesés tapasztalható a magyarországi lakásépítések terén, regionális szinten csaknem hússzoros különbséggel is találkozhatunk.

Az ingatlanpiac az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül Magyarországon. 2010 előtt évente 30-40 ezer lakás épült, azonban tavaly már kevesebb mint 19 ezer új lakás készült el. Az építési kedv visszaesése 2024 első negyedévében is folytatódott, ami aggasztó tendenciát jelez - írja a Bank360.hu.

Jelentős területi különbségek

Az építkezések számában hatalmas különbségek mutatkoznak az egyes vármegyék között. Nógrád vármegyében tavaly mindössze 2 új lakás jutott tízezer lakosra, míg Győr-Moson-Sopronban 37. Budapesten 2023-ban 35 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint az előző évben. Az országos átlag tízezer főre vetítve 19,4 új lakás volt, amit csupán Pest és Somogy vármegye tudott meghaladni.

Csökkenő építési engedélyek

A lakásépítési hajlandóság visszaesését az építési engedélyek számának csökkenése is jól mutatja. Tavaly 39 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. 2015 óta nem volt ilyen alacsony az építési szándék. Az ország minden részén csökkenés tapasztalható, kivéve Bács-Kiskunban, ahol enyhe élénkülés, és Hajdú-Biharban, ahol stagnálás volt megfigyelhető.

Az elmúlt évek trendjei

2010 óta csak 2020-ban épült kiugróan sok lakás, több mint 28 ezer, ami 34 százalékos növekedést jelentett. Azóta viszont a lakásépítések száma folyamatosan csökken. 2004-ben, a csúcsévben, 43,9 ezer új lakás épült, de a 2008-2009-es gazdasági válság után évekre visszaesett az építési kedv. Az elmúlt években a lakásépítések száma ismét mélypontra került, ami komoly kihívást jelent a hazai ingatlanpiac számára.


Összegzés

A magyarországi lakásépítési piac drámai visszaesése komoly problémákat vet fel, különösen a nagyvárosok és az iparilag fejlett régiók esetében. Az építési engedélyek számának csökkenése és a regionális különbségek mind azt jelzik, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a trend megfordításához és a lakásépítési kedv fellendítéséhez.

Hirdetés

További cikkek