Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A magyarok vagyona 4 ezer milliárd forinttal nőtt, rekord szinten a hiteltartozás

10perc.hu
2024. 05. 22.
A magyarok vagyona 4 ezer milliárd forinttal nőtt, rekord szinten a hiteltartozás

A magyar háztartások vagyona hatalmas mértékben nőtt az első negyedévben.

A magyar háztartások vagyona az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis átlagosan családonként 1 millió forinttal nőtt. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok jártak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

A vagyonnövekedés hátterében a piaci árfolyamok emelkedése és a befolyó friss pénzek állnak. A 13. havi nyugdíj is jelentősen hozzájárult a növekedéshez. A befektetési alapokba 594,3 milliárd forint áramlott be, a hozamuk pedig 400 milliárd forintot meghaladó volt. A részvényeken is sokat kerestek a magyarok, a március végi állomány 2472 milliárd forintra rúgott.

A vagyonosoknak cégekben van a pénzük

A háztartások mintegy 37 ezer milliárd forintnyi cégtulajdonnal rendelkeznek, ami a pénzügyi vagyonuk bő egyharmada. Azonban ez a vagyon nagyrészt egy szűkebb, vagyonos kör tulajdonában van.

Az öngondoskodás lejtőre került

Az első negyedévben mindössze 1,5 milliárd forint került a biztosításokba és nyugdíjpénztárakba. A hozamok viszont továbbra is jók, így a március végi állomány 2600 milliárd forintot meghaladó volt az életbiztosításokban, és 2653 milliárd forintot a nyugdíjpénztárakban.

A háztartások adóssága is nőtt

A háztartások kötelezettségeinek állománya is nőtt az év első három hónapjában. Március végén 15 208,4 milliárd forint volt a teljes tartozás, ez csak minimális növekedés a tavalyi év végéhez képest. Ebben szintén szerepet játszhattak olyan egyszeri hatások, mint a 13. havi nyugdíj, amelyből a tartozások törlesztésére is fodíthattak. A hitelek és a pénzügyi vagyon különbségéből számított nettó pénzügyi vagyon 86 888 milliárd forintra nőtt a negyedév végére.

A szakportál elemzése szerint a kötelezettségek legnagyobb része hiteltartozás, 12 720 milliárd forint, ami történelmi rekord.

Az első negyedévben a statisztikák szerint kezdett helyrejönni a lakáshitelezés. Forint ingatlanhitelből 87,5 milliárd forinttal haladta meg a felvett kölcsönök összege a visszafizetésekét, ami 2022 harmadik negyedéve, a Zöld Otthon Program kifutása óta rekord értéknek számít.

A hitelfelvételi kedvnek jót tett a THM-plafon és a CSOK Plusz program is. A fogyasztási hitelek is kelendőek maradtak, a személyi kölcsönök iránt is van kereslet, és a szigorított feltételek dacára a babaváró hitel is keresett maradt.

További cikkek