Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

600 ezer forintos nyugdíjról álmodik? Ez csak a gazdagok kiváltsága

10perc.hu
2024. 05. 21.
600 ezer forintos nyugdíjról álmodik? Ez csak a gazdagok kiváltsága

Ugyanakkor az időskori jövedelem jelentős mértékben növelhető a kitartó nyugdíj-előtakarékosság segítségével.

A közelmúltban megjelent a KSH nyugdíjasok anyagi helyzetéről szóló friss összeállítása, melyből kiolvasható, hogy az ellátottak kb. 1 százaléka 600 ezer forintnál is magasabb nyugdíjat kap.

Habár ilyen kivételes állami nyugdíjra kevesen lesznek jogosultak, a nyugdíjkiegészítő jövedelmekkel együtt elméletileg nem lehetetlen cél a 600 ezres bevételi szint elérése. Ehhez azonban messze átlag feletti tőkére van szükség – tudta meg a Bankmonitor.

Például 2021 januárjában 164 ezer forint volt az átlagnyugdíj, miközben ugyanabban az évben az új nyugdíjmegállapítások átlagos összege kb. 211 ezer forint lehetett. Ennek a szakadéknak az elsődleges magyarázata az, hogy az új nyugdíjakba – a valorizációs szorzók révén – beépül a bérnövekedés hatása, míg a már megállapított „régi” nyugdíjak kizárólag az inflációt követik.

 Az utolsó két évben 8,7%-kal és 17,5%-kal emelkedtek a nyugdíjmegállapítás során kulcsfontosságú valorizációs szorzók, ezért feltételezhetjük, hogy – minden egyéb tényező változatlansága esetén – a 2023-ban megállapított nyugdíjak átlagösszege nagyságrendileg 269 ezer forint lehetett. Ha pedig az idei 14,2%-os valorizációs szorzókat is figyelembe vesszük, akkor 2024-ben az új nyugdíjak átlaga már elérheti a 307 ezer forintot.

Ha valaki idén nagyjából átlagos összeggel megy nyugdíjba, akkor a 600 ezer forintos összjövedelem eléréséhez kb. havi 300 ezer forint privát nyugdíjkiegészítésre van szüksége.

Sajnos le kell szögeznünk, hogy a legtöbbek számára ez közel sem reális célkitűzés: a 60 évnél idősebb önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagos számlaegyenlege az MNB legfrissebb adatai szerint 2,47 millió forint. Ha feltételezzük, hogy egy megtakarító nyugdíjasként 20 éven keresztül egyenletesen venné fel a félretett összeget, akkor ennyi megtakarításból kb. havi 10 ezer forint nyugdíjkiegészítésre számíthat.

Hogy valakinek pénzügyi megtakarításból származzon havi 300 ezer forint jövedelme, ehhez a tőke értékének megőrzésén felül évi 4% reálhozamot feltételezve 90 millió forint befektetés szükséges.

Ahhoz, hogy valaki a 65 éves nyugdíjkorhatárig „hátszél” nélkül összegyűjtsön mai értéken 90 millió forint megtakarítást, rendkívül nagy befizetéseket kell eszközölnie élete során.

A számítások során feltételezzük, hogy évente 4% reálhozamot képes elérni a befektetéseivel, és gondoskodik a rendszeres befizetések értékének megőrzéséről is.

Ilyen körülmények között az alábbi forgatókönyvek mentén lehet eljutni a 90 milliós nyugdíjmegtakarításhoz:

  • 20 éves korban kezdve, havi 60 ezer forint befizetésével.
  • 25 éves korban kezdve, havi 76 ezer forint befizetésével.
  • 30 éves korban kezdve, havi 98 ezer forint befizetésével.
  • 35 éves korban kezdve, havi 129 ezer forint befizetésével.
  • 40 éves korban kezdve, havi 173 ezer forint befizetésével.
  • 45 éves korban kezdve, havi 242 ezer forint befizetésével.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy a 600 ezer forintos időskori bevétel a legtöbbek számára sem az állami nyugdíjból, sem kiegészítő jövedelmekkel együtt nem tűnik megvalósíthatónak.

Kevesen vannak olyan kiváltságos helyzetben, hogy az állami nyugdíjuk ilyen magasságokba repítse őket, vagy akár a messze átlag feletti megtakarítási vállalásukkal elérjenek havi 200-300 ezer forintos plusz bevételt. Ugyanakkor egy bizonyos réteg – az igazán tehetősek – számára ez is elképzelhető forgatókönyv, például egy felkapott helyen lévő kiadott lakás már önmagában is biztosíthatja ezt a nyugdíjkiegészítést.

További cikkek