392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magyarország első hazai víztározó erőműve épül

10perc.hu
2024. 03. 20.
Magyarország első hazai víztározó erőműve épül

Magyarország energiatárolási kapacitása bővül, hamarosan elkészül az első hazai víztározó erőmű.

A 600 megawatt beépített kapacitású létesítmény 6 órás folyamatos energiatermelést biztosít majd.

A Sajóivánka és Markaz község szomszédságában próbafúrásokkal kezdődik a szivattyús energiatároló építése. A medencék vízfelszínének egy részét úszó napelemtáblákkal fedik le, melyek energiát termelnek és mérsékelik a víz párolgását is - írja az economx.hu.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a szivattyús energiatárolás Európa-szerte elterjedt, Magyarországon viszont újdonságnak számít. 

A technológia lényege, hogy két eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó között szivattyú segítségével mozgatják a vizet. Olcsó áram esetén felpumpálják, drága áram esetén leengedik, így tárolva a villamos energiát.

Jelenleg a hazai villamosenergia-ellátás nukleáris és napelemes forrásból származik, de szükség van kiegyenlítő energiára a napsütésmentes időszakokban. A próbafúrások célja, hogy geológiai szempontból felmérjék a területek alkalmasságát a létesítmény megépítésére.

Steiner Attila hangsúlyozta a technológia egyszerűségét: 

"Két víztározóra, egy szivattyús csővezetékre és egy turbinára van szükség a villamosenergia-termeléshez."

Az erőmű 5-600 megawattnyi kapacitással fog rendelkezni, ami egy paksi blokknyi energiatárolást tesz lehetővé. Optimális esetben 6 órán keresztüli energiatermelést biztosít majd.

A szivattyús technológia előnye az akkumulátoros tárolókkal szemben a nagyobb kapacitás és a hosszabb üzemidő. A létesítmény megépítése 5-10 évet is igénybe vehet, így reálisan 2025-2026-ban kezdődhet meg az építkezés.

Főkép forrása:
Freepik (illusztráció)

Hirdetés

További cikkek