390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Határátlépés sörrel és cigivel? Szabályos, de nem mindegy, hogyan

Komjáti Ági
2024. 02. 06.
Határátlépés sörrel és cigivel? Szabályos, de nem mindegy, hogyan

Alkoholt és cigarettát is szállíthatunk, de nem mindegy, melyik határon, és melyik irányba tartunk.

Gyakori kérdés az ingázók körében, hogy például alkoholból és cigarettából mekkora mennyiséget szállíthatunk át szabályosan a határon. Cikkünkből arra derülhet fény, hogy hány szál cigarettát és hány liter alkoholt mozgathatunk szabadon a különböző határszakaszokon.

Alkoholos- és dohánytermékek szállítása az Európai Unión belül

Természetesen semmilyen törvény nem korlátozza az alkoholos italok szállítását az EU határain belül, feltéve, ha a személy elmúlt 17 éves. Sör, bor, egyéb szeszes ital is szállítható legálisan, bizonyos szabályok betartásával.

Sör esetében az EU határain belül 110 litert szállíthatunk egyik országból a másikba, míg borból 90 litert vihetünk magunkkal. Kiegészítés, hogy mindebből csak 60 liter lehet pezsgő. Szeszezett borból (ilyen a sherry vagy a portói) már kevesebb, 20 liter vihető át személyenként.

Cigarettából 800 szálat szállíthatunk szabály szerint, szivarkából 400 darabot, míg szivarból 200 darabot tehetünk a poggyászba. Dohánytermékek esetén a szabály 1 kilogramot engedélyez, ekkor feltehetően a finomra vágott, sodráshoz való dohányra gondol a jogalkotó.

Mi történik, ha rajtakapnak a szabályszegésen?

Semmi jó. Ha a vámtisztviselők gyanút fognak azzal kapcsolatban, hogy nem a legtisztább lekiismerettel szeretnénk átkelni a határon, akár az egész gépkocsit is átvizsgálhatják, alaposabban, mint azt hinnénk.

Ha nem tudjuk sehogy sem igazolni, hogy saját célra visszük a termékeket, megfizettethetik velünk a célország jövedéki adóját. Ha ezt nem teljesítjük, a vámhatóság egész egyszerűen elkobozhatja a termékeket, ami nem kis anyagi veszteséget jelenthet például 800 szál cigaretta esetén.

Mi az alapszabály?

Az EU-ban gyakorolt szabály szerint az említett termékek után a fogyasztás helye szerinti országban kell megfizetni a jövedéki adót. A magánszemélyek bizonyos mentességet élveznek ez alól, ha magáncélra szállítják a mennyiségi korlátozásnak megfelelő cikkeket.

Az uniós vámhatóságok tisztviselői bármikor gyakorolhatják azon jogukat, hogy valóban saját célra történik-e a szállítás. Ekkor utána nézhetnek, hogy közünk van-e valamilyen kereskedelmi tevékenységhez, de alaposan megvizsgálhatják a termékek csomagolását is.

A fenti értékek egyébként valamilyen szempontból irányadóak: mindegyik EU-s ország maga szabja meg a bevihető mennyiségeket alkoholból és dohánytermékekből, azonban a felsoroltaknál nem határozhatnak meg kisebb mennyiséget. Az aktualitásoknak az europa.eu honlapon érdems utána járni.

Nemrég arról is írtunk, hogy továbbra is 24 órás nyitvatartással működik a röszkei közúti határátkelő.

További cikkek