Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megmagyarázhatatlanok a lakásbiztosítási díjkülönbségek a banki THM-mutatókban

10perc.hu
2023. 05. 03.
Megmagyarázhatatlanok a lakásbiztosítási díjkülönbségek a banki THM-mutatókban

Májustól a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójába (THM) a bankoknak be kell számítaniuk az ingatlanra megkötött vagyonbiztosítás díj összegét.

Immár két napja jelentős változás állt be a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójának (THM) megállapításába. Ugyanis májustól immár a lakásbiztosítások díját is tartalmaznia kell  a THM-nek. A BiztosDöntés.hu felmérése szerint a példaszámításokban teljesen eltérő fedezeti összegekkel és díjakkal számolnak a bankok.

„A bankok hirdetményeit böngészve az embernek nem feltétlenül támad olyan érzése, hogy átláthatóbb lett az árazás” – kommentálta a változásokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szabályozás szerint miután a bankok számára a vagyonbiztosítás díja a szerződéskötést megelőzően nem feltétlenül ismert, így a havonta esedékes díjat a példaszámításokban egy előzetesen megadott táblázatból veszik. A listát áttekintve szembetűnő, hogy drasztikus különbségek vannak a beszámított vagyonbiztosítási értékek között.

Egy 30 milliós hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ház esetében a Gránit Bank 808, az Erste viszont hétszer nagyobb, 5698 forintos havi biztosítási díjjal számolja a THM-et. Az Erste ugyanis annak ellenére, hogy a biztosítási összeget a lokáció (Budapest/megyeszékhely/vidék), az ingatlan típusa (családi ház/lakás) és a biztosítási összeg figyelembevételével számolja ki, a hirdetményében csak egyetlen, értékhatártól független havi díjat jelenít meg fedezetenként.

A portál gyűjtésében szereplő 9 hitelintézet 12 eltérő hitelfedezeti értéksávval számol, amely megnehezíti az összehasonlítást. Ráadásul a lakásbiztosítás díját amúgy nem a hitelfedezeti érték határozza meg. A biztosítók díjkalkulációt az ingatlan típusa (társasházi lakás, családi ház, sorház, ikerház), elhelyezkedése, a lakóterület nagysága, az ingatlan építésének éve, a falazat és a tető típusa alapján számítják ki.

„Mindenesetre a THM-kalkulációkban szereplő komoly vagyonbiztosítási díj eltérések leképezik a lakásbiztosítási területen amúgy észlelhető komoly díjkülönbséget: ma egy 40 éves, 80 négyzetméteres budapesti téglalakás havi biztosítási díját megúszhatjuk 1000 forintból is, ám más biztosítónál ugyanerre a fedezetre akár 4500 forintot is elkérhet havonta a biztosító a kalkulációk alapján” – emlékeztet Gergely Péter.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek