Itt van néhány hasznos tipp a dietetikusoktól, hogy leküzdd a tavaszi fáradtságot! - 10perc.hu

407.73 Ft

359.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Itt van néhány hasznos tipp a dietetikusoktól, hogy leküzdd a tavaszi fáradtságot!

10perc.hu
2025. 04. 12.
Itt van néhány hasznos tipp a dietetikusoktól, hogy leküzdd a tavaszi fáradtságot!

Folyton fáradt vagy tavasszal? Levertség, álmosság, motiválatlanság gyötör? Fedezd fel, mi állhat a háttérben és mit tehetsz ellene!

Ahogy beköszönt a tavasz, sokan tapasztalják a kimerültség, álmosság, levertség és motiválatlanság érzését – ezek a tavaszi fáradtság jól ismert tünetei. Bár nem számít hivatalos orvosi diagnózisnak, az évszakváltás időszakában mégis milliókat érint ez az átmeneti állapot. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Facebook posztja szerint a panaszok enyhíthetők, sőt, akár meg is előzhetők tudatos életmóddal és táplálkozással.

„Az alacsony energiaszint tartósan fennálló tüneteit mindenképpen meg kell beszélni a háziorvossal” – figyelmeztet az MDOSZ. Ugyanakkor hozzátették, hogy a szezonálisan jelentkező kimerültség – például a tavaszi fáradtság – „energetizáló és kiegyensúlyozott táplálkozással hatásosan enyhíthető.”

A jelenség hátterében leggyakrabban a téli hónapok egyoldalú, vitamin- és rostszegény étrendje, a napfényhiány, illetve a kevesebb mozgás áll. Ezen tényezők hatására gyengülhet az immunrendszer és a szervezet energiaszintje is. A jó hír, hogy az állapot nem tartós, és az étrend fokozatos változtatásával jelentős javulás érhető el.

A legfontosabb lépések a fáradtság csökkentéséért:

  • Friss, hazai idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztása: Kiemelten a C-vitaminban gazdag fajták, például paprika, citrusfélék, brokkoli és csipkebogyó ajánlottak.

  • Napfény és friss levegő: A D-vitamin-termelés támogatásához érdemes több időt a szabadban tölteni.

  • Megfelelő folyadékbevitel: A kiszáradás nemcsak koncentrációzavart okozhat, de növeli a fertőzések kockázatát is.

  • Bélflóra támogatása: A fermentált ételek (pl. savanyú káposzta, kefir) és probiotikumok szerepe hangsúlyos a hangulat és immunrendszer szempontjából is.

  • Vitaminok és ásványi anyagok pótlása: Különösen a C-, D-, B6-vitamin, valamint a cink, szelén és ómega-3 zsírsavak jelentősége kiemelkedő.

Amit érdemes kerülni:

  • Feldolgozott élelmiszerek, hozzáadott cukrok és finomított gabonák rendszeres fogyasztása.

  • Túlzott koffeinbevitel, ami rövid távon éberséget, hosszabb távon viszont ingerlékenységet és fejfájást okozhat.

  • Egészségtelen zsírok túlzott fogyasztása, különösen a telített zsírsavak kerülése ajánlott.

Fontos kiemelni, hogy – ahogyan az MDOSZ is fogalmaz – „nincs egyetlen tápanyag sem, ami minden bajért felelős, és nincs olyan sem, ami önmagában egészségessé tesz minket, beleértve a mitikus 'szuperélelmiszereket' is.” A kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészségmegőrzésben és az immunrendszer támogatásában egyaránt.

Címkék:

További cikkek