Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

100 éves küzdelem után maláriamentesnek nyilvánították Egyiptomot

10perc.hu
2024. 10. 21.
100 éves küzdelem után maláriamentesnek nyilvánították Egyiptomot

Egyiptomot, közel 100 évnyi kitartó erőfeszítés után, az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is maláriamentes országnak nyilvánította.

Egyiptom történelmi mérföldkőhöz érkezett, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) maláriamentesnek nyilvánította az országot, elismerve ezzel az elmúlt száz év folyamatos erőfeszítéseit a halálos betegség felszámolására. A malária, amely évezredeken át sújtotta Egyiptomot, most már hivatalosan is a múlt része. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója úgy fogalmazott, hogy „a malária egyidős az egyiptomi civilizációval, de a betegség, amely a fáraókat is sújtotta, most már történelem" - közölte a BBC.

Az első komoly erőfeszítések a betegség felszámolására közel 100 évvel ezelőtt, az 1920-as években kezdődtek, amikor az egyiptomi hatóságok drasztikus lépéseket tettek a szúnyogpopuláció csökkentésére, például korlátozták a rizstermesztést és a mezőgazdasági növénytermesztést a lakóövezetek közelében. Ezek az intézkedések arra irányultak, hogy csökkentsék az emberek és a fertőzést terjesztő szúnyogok közötti érintkezést.

A WHO maláriamentessé nyilvánítása olyan országok számára lehetséges, amelyek legalább három egymást követő évben bizonyítani tudják, hogy a malária terjedését sikeresen megállították. Ez Egyiptom esetében sikerült, ezzel pedig az ország csatlakozott a WHO keleti mediterrán régiójában korábban maláriamentessé nyilvánított Egyesült Arab Emírségekhez és Marokkóhoz. Világszerte eddig 44 ország és egy terület érte el ezt a fontos mérföldkövet.

Annak ellenére, hogy Egyiptom maláriamentessé vált, a WHO figyelmeztetett, hogy ez csak egy új szakasz kezdete. Az ország számára továbbra is kulcsfontosságú feladat a betegség visszatérésének megakadályozása, különösen a globális utazások és a klímaváltozás okozta új kihívások miatt. Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozta, hogy a fertőzés újraéledésének megakadályozása érdekében folytatni kell a betegség megfigyelését és a megelőzési intézkedéseket.

A maláriát egy összetett parazita okozza, amely az Anopheles szúnyogok csípéseivel terjed, és évente mintegy 600 ezer ember életét követeli, különösen Afrikában. Bár a betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja a szúnyogcsípések elkerülése és a betegség folyamatos megfigyelése, egyes régiókban már vakcinákat is alkalmaznak a megelőzés érdekében. Egyiptom esetében a korai beavatkozásoknak és a kormányzat kitartó munkájának köszönhetően sikerült megfékezni a malária terjedését, amely évezredeken át jelentett fenyegetést az ország lakossága számára.

A WHO dicsérte „az egyiptomi kormányt és népet” a malária elleni küzdelemért tett erőfeszítéseikért, amelyek végül a betegség teljes felszámolásához vezettek.




További cikkek