Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Fertőzött lehet a kútvíz

10perc.hu
2024. 10. 05.
Fertőzött lehet a kútvíz

Bár az árvíz levonulóban van, a károk felszámolása és a veszélyek még csak most kezdődnek.

Az áradás magával hozta a talajról és csatornarendszerekből származó szennyeződéseket, amelyek szabad szemmel láthatatlan kórokozókat tartalmazhatnak, és akár a kutak vizébe is bekerülhettek. A fertőzött víz komoly egészségügyi kockázatot jelenthet - közölte a HáziPatika.

Magyarországon sok magánkút viszonylag sekély, így fokozottan ki vannak téve a felszíni szennyeződések veszélyének. A SYNLAB figyelmeztetett, hogy az árvízzel érkező szennyezések között fekális baktériumok és vírusok is lehetnek, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak, ha a kutak vizét nem ellenőrzik és fertőtlenítik időben.

Miért fontos a kútvíz ellenőrzése?

Az árterületek környékén található kutak különösen veszélyeztetettek, de a vízáramlás miatt távolabbi kutakban is előfordulhat szennyeződés. Azokban a háztartásokban, ahol a kútvíz be van vezetve a lakásba, különösen fontos a vizsgálat elvégzése, mert a házi víztisztító rendszerek terhelése megnövekedhet, és már nem biztos, hogy megfelelően szűrik a vizet. A vízminőség ellenőrzése azért is lényeges, mert a felszíni szennyeződések szabad szemmel nem észlelhetők, de súlyos betegségeket okozhatnak.

Az árvíz nemcsak a felszínen, hanem a talajban is változásokat hoz, megnövelve a belvíz szintjét, amely több kilométer távolságban is gondokat okozhat. Póda Tamás, a SYNLAB marketingigazgatója elmondta: Minden fúrt kút vizét ajánlott bevizsgáltatni árvíz után, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Mit tehetünk?

Bár a víz minőségét otthon csak szín, szag és zavarosság alapján lehet megítélni, a laboratóriumi vizsgálat nélkülözhetetlen. A vízmintát a kút fertőtlenítése után, egy tiszta műanyag palackban kell levenni, majd a mintát gyorsan el kell juttatni a laborba, hogy minél hamarabb megkezdjék a vizsgálatokat. ,,Egy másfél literes műanyag palackot először 2-3-szor át kell öblíteni a kút vizével, majd megtölteni a vízzel, kis légrést hagyva és eljuttatni a laboratóriumba. Fontos, hogy minél hamarabb eljusson hozzánk a minta, mivel 24 órán belül el kell kezdenünk a feldolgozását. A vizsgálatok körülbelül egy hetet vesznek igénybe" - tette hozzá Farkas Bence, a SYNLAB környezetanalitikai vezetője.

A szakértők kiemelik, hogy a kútvizek rendszeres ellenőrzése nem csak árvíz után ajánlott, hanem évente is érdemes megvizsgáltatni, hogy biztosítsuk a megfelelő ivóvízminőséget.

Címkék:
#Árvíz

További cikkek