Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vinoterápia: szőlőből nyert egészség évezredek óta

10perc.hu
2024. 09. 25.
Vinoterápia: szőlőből nyert egészség évezredek óta

A vinoterápia évezredek óta gyógyít és szépít: szőlőalapú kozmetikumok, borfürdők és masszázsok a testi-lelki feltöltődésért.

A vinoterápia már az ókorban is fontos szerepet játszott a gyógyászatban és a szépségápolásban. Az egyiptomiak, spártaiak és a görög orvosok is felfedezték a bor jótékony hatásait, amelyet sebek kezelésére, ivókúraként és borogatásként használtak. A rómaiak gyógynövényekkel és fűszernövényekkel kevert gyógyborokat készítettek, míg a bencés szerzetesek a bor fertőtlenítő hatását használták ki.

A tokaji aszú gyógyhatásait a 16-17. században fedezték fel Magyarországon. Az eszencia antioxidánsokban gazdag, így a legyengült szervezet erősítésére használták. A vinoterápia népszerűsége ma is töretlen, a szőlő minden részét – a héját, magját, olaját – felhasználják a szépségápolásban és a wellness kezelések során.

Napjainkban a vinoterápia főként a luxusszállodákban és borhotelekben érhető el. Villányban és Tokajban szőlőalapú kozmetikai kezelések, borfürdők és masszázsok segítenek a vendégek testi-lelki feltöltődésében. A szőlő antioxidánsai, vitaminjai és sejtvédő anyagai révén hidratálják és regenerálják a bőrt, erősítik a kollagénrostokat és lassítják az öregedési folyamatokat.

A vinoterápia elterjedése a szépségiparban is megfigyelhető, hiszen a szőlőmagolaj és más szőlőből származó anyagok kiválóan alkalmazhatók krémekben és testápolókban. A Caudalie vállalat nyitotta meg az első vinoterápiás spát Franciaországban, míg Magyarországon Tarcal és Villány a vinoterápia központjai.

A bor és a szőlő jótékony hatásai ma is népszerűek, érdemes kipróbálni a vinoterápiás kezeléseket, akár otthon is. Borfürdők, szőlőmagos bőrradírok és gyógybor receptek segíthetnek a bőr ápolásában és a jó közérzet fenntartásában.

Az eredeti cikk a boraszportal.hu oldalon olvasható.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek