Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az EU védett tengeri területeinek több mint 80%-a hatástalan

10perc.hu
2024. 09. 13.
Az EU védett tengeri területeinek több mint 80%-a hatástalan

Egy új tanulmány szerint az Európai Unió védett tengeri területeinek több mint 80%-a nem teljesíti a természetvédelmi célokat, mivel alacsony védelmi szintje miatt nem képes megvédeni a tengeri élőhelyeket az ipari tevékenységektől.

Az Európai Unió tengeri védett területeinek több mint 80%-a nem biztosít megfelelő védelmet a tengeri élőhelyek és fajok számára – derült ki a One Earth folyóiratban megjelent új tanulmányból. A kutatók megállapították, hogy az EU által létrehozott védett tengeri területek „marginális” védelmet nyújtanak az olyan ipari tevékenységekkel szemben, mint a bányászat, a kotrás és a fenékvonóhálós halászat - közölte a The Guardian.

A jelentés szerint az EU célja, hogy 2030-ra a tengerek 30%-át védje, és ebből 10%-ot „szigorúan” védjen a káros tevékenységektől, azonban a védett tengeri területek 86%-ának alacsony védelmi szintje miatt az uniós biológiai sokféleséggel kapcsolatos célok elérése messze van – figyelmeztetnek a kutatók.

Juliette Aminian-Biquet, a tanulmány vezető szerzője és a portugál Algarve Egyetem tengertudományi központjának kutatója hangsúlyozta: „Ez az első értékelés arról, hogy hol tartunk a védelem terén, és azt mutatja, hogy az óceánok védelmének legelején járunk.” A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy radikális változásokra van szükség a tengeri védett területeken folytatott tevékenységek szabályozásában ahhoz, hogy az EU 10%-os szigorú védelmi célját elérje.

Az EU-ban Németország rendelkezik a legmagasabb tengeri védett terület lefedettséggel, a nemzeti vizek 45%-át védik, míg Franciaország és Belgium is jelentős védett területekkel rendelkezik. Az „erős védelem” legmagasabb szintje a Földközi-tengeren és a Balti-tengeren tapasztalható. Szlovénia kiemelkedően teljesít a pusztító tevékenységek visszaszorításában, bár az MPA-k száma viszonylag alacsony.

A kutatók kiemelték, hogy az uniós irányelvek „rugalmas” jellegének köszönhetően a legtöbb MPA alacsony védelmi szinten áll. Aminian-Biquet szerint „rendkívül nehéz elérni, hogy az EU bármit is tegyen ebben a témában, mivel a szabályozásnak jogilag kötelező erejűnek kellene lennie”, és az egyes államokon múlik, hogy milyen intézkedéseket tesznek a célok elérése érdekében.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a Bizottság tudomásul veszi a tanulmány megállapításait, és felszólította a tagállamokat, hogy az összes MPA-t a vonatkozó irányelvekkel és az EU 2030-ig kitűzött céljaival összhangban kezeljék. A 2023-as uniós tengervédelmi cselekvési terv javasolta, hogy a tagállamok 2030-ig fokozatosan szüntessék meg a fenékvonóhálós halászatot a tengeri jelentőségű élőhelyeken, azonban a legtöbb tagállam, kivéve Görögországot és Svédországot, még nem hozott intézkedéseket.




További cikkek