Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre többen allergiások a géllakkokra

10perc.hu
2024. 09. 12.
Egyre többen allergiások a géllakkokra

A Semmelweis Egyetem legújabb jelentése szerint a géllakk használata során egyre több allergiás eset fordul elő, amelyet a termékek összetevői és a nem szakszerű alkalmazás okozhat.

A Semmelweis Egyetem új jelentése szerint világszerte egyre több ember szenved allergiás reakcióktól a géllakk használata miatt. Az allergiás megbetegedések növekedésének oka gyakran a géllakk összetevőinek változékonyságában, a termékek gyakori frissítésében és a nem megfelelő alkalmazásban rejlik - közölte a Telex.

Az akrilátok, amelyek az UV lámpa hatására megkeményítik a géllakkot, a leggyakoribb allergén anyagok közé tartoznak. Dr. Lőrincz Kende, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa elmagyarázta, hogy a géllakk allergiás reakciói viszketést, pirosságot és vízhólyagokat okozhatnak a köröm körüli bőrön, és ezek a tünetek akár évek elteltével is megjelenhetnek.

A probléma akkor merül fel, amikor a lakk nem szilárdul meg teljesen, és a folyékony anyag a bőrbe jutva allergiás kontakt dermatitiszt, vagyis bőrgyulladást okoz. Az allergiás reakciók az immunrendszer válaszreakciójaként néhány napon belül jelentkezhetnek, és hosszú távú allergiához vezethetnek. Ilyen esetekben fontos, hogy a géllakkot minél előbb eltávolítsák, hogy megelőzzék a további gyulladást és a bőr fertőződését. A gyulladás csökkentésére helyi gyulladáscsökkentő és antibiotikumos krémek használata javasolt, amelyek gyors gyógyulást biztosítanak anélkül, hogy maradandó károsodást okoznának.

A pontos allergén meghatározásához epikután patch teszt alkalmazható, amely során allergénekkel átitatott lapocskákat helyeznek a bőrre. Néhány nap elteltével a bőrreakciók alapján megállapítható az allergén anyag. Dr. Lőrincz Kende figyelmeztet arra is, hogy nem allergiás típusú gyulladások is előfordulhatnak, amikor az alkotóelemek irritatív gyulladást okoznak a bőrön. Ilyen esetekben az irritáló anyagok elkerülése és a megfelelő termékek használata segíthet megelőzni a gyulladást.

A géllakk viselése nem csupán allergiás reakciókat okozhat, hanem a körömszerkezet változásához is vezethet. A géllakk eltávolítása után sokan tapasztalják a körmök puhaságát, érzékenységét és sérülékenységét, valamint a körömlemez csíkozottságát. Előfordulhat, hogy a köröm alá baktériumok, például a pszeudomonasz kerülnek, amelyek zöld köröm szindrómát okozhatnak. A zöld foltok megjelenését és a súlyos gyulladást okozó fertőzések kialakulását is előidézhetik.

Címkék:
#Kutatás

További cikkek