Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Miért van rengeteg szúnyog a Balatonon? Szakértők válaszolnak

10perc.hu
2024. 08. 28.
Miért van rengeteg szúnyog a Balatonon? Szakértők válaszolnak

Az idei nyár végén a Balaton-parti települések lakói egy különösen zavaró jelenséggel szembesültek.

A part mentén megjelentek a tömegesen rajzó árvaszúnyogok, amelyek a közösségi médiában is komoly figyelmet kaptak. A szúnyogok annyira elárasztották a területet, hogy sok helyen még a köztéri lámpák is alig látszottak az apró rovaroktól - számolt be a Magyar Nemzet.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértői szerint az árvaszúnyogok tömeges megjelenése összefügg a meleg vízhőmérséklettel és az algák szaporodásával. 

Az árvaszúnyog lárvái a tó üledékében fejlődnek ki, és két jelentős rajzás hullámban bukkannak fel: tavasszal és nyár elején, valamint augusztusban és szeptemberben. 

A szúnyogok mennyisége a tó különböző részein eltérő lehet, de a legnagyobb populációk jellemzően a Szigligeti és a Keszthelyi medencékben figyelhetők meg.

Az algák mennyisége a szúnyogok populációjára jelentős hatással van: amikor az algák koncentrációja eléri a kritikus szintet, az árvaszúnyogok száma is drámai mértékben megnövekszik. 

A tavalyi évhez képest idén nyáron a víz hőmérsékletének emelkedése és az algák fokozott szaporodása eredményeként a szúnyogok száma is jelentősen megnőtt.

Bár a látvány figyelemfelkeltő lehet, az árvaszúnyogok nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberekre, mivel nem csípnek. Érdemes azonban tudni, hogy ezek a rovarok fontos szerepet játszanak a tó ökológiai egyensúlyában: az algákat elfogyasztva táplálékot biztosítanak a halaknak és más vízi élőlényeknek.

A kutatóintézet szakértői arra figyelmeztetnek, hogy az árvaszúnyogok jelenléte egyúttal az algák magasabb koncentrációját is jelzi, ami kedvezőbb környezetet teremt más víziszervezetek számára.


Címkék:
#Balaton

További cikkek