Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A pénz a boldogság titka? Szakértő válaszol

10perc.hu
2024. 08. 03.
A pénz a boldogság titka? Szakértő válaszol

A pénz kérdése régóta foglalkoztatja az embereket: vajon valóban boldogabbá tesz minket, vagy csupán egy illúzió, amely elvonja a figyelmet az igazi forrásokról?

Az utóbbi időben végzett kutatások és a médiában megjelent cikkek ezt a kérdést próbálják megválaszolni, és a legfrissebb tanulmányok is egyre inkább árnyalják a képet.

A CNN cikkében leírtak arra világítanak rá, hogy a pénz valóban hozzájárulhat a boldogsághoz, de nem ez az egyetlen vagy akár a legfontosabb tényező. Az anyagi javak növekedése korrelálhat a boldogsággal, de a kutatók figyelmeztetnek arra, hogy ez nem feltétlenül jelent közvetlen ok-okozati összefüggést. Sokkal inkább a pénz mellett számos egyéb tényező, mint a társas kapcsolatok, az egészséges életmód és a munkahelyi környezet, szintén jelentős hatással van a boldogságra.

„Ha a statisztikákból indulunk ki, a legfontosabb magyarázatnak az tűnik, hogy a nagyobb vagyonnal rendelkező emberek sokkal inkább úgy érzik, tényleges irányítói az életüknek” 

– fogalmazott Killingsworth a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Hozzátette: „A pénz csupán egyetlen tényező, mely képes megmagyarázni, hogy egyesek miért érzik boldogabbnak magukat, mint az átlag. Vagyis, ha még igaz is, hogy a pénzbőség tényleg növeli a boldogság mértékét – az én tanulmányom inkább csak a kettő összefüggését térképezi fel, bár azt hiszem, mindez jó eséllyel a kauzális szerkezetre is utal -, akkor is van rengeteg más szempont, amit érdemes számításba vennünk”.

Killingsworth, azt is megjegyzi, hogy az emberek boldogsága egy komplex „portfólió” eredménye, aminek a pénz csupán egy része. Az igazi boldogságot gyakran olyan egyszerű dolgok jelenthetik, mint a rendszeres testmozgás, a társas kapcsolatok ápolása vagy éppen a munka és magánélet megfelelő egyensúlya. Killingsworth szerint, nincs egyetlen „csodafegyver”, ami garantált boldogságot biztosít, hanem számos tényező kombinációja szükséges hozzá.

Mi a boldogság titka? - kérdezte a cikk írója a szakembertől.

Tudja, ez az egymillió dolláros kérdés. Kicsit olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy "Mitől vagy egészséges?". És mondhatnánk, hogy a kézmosás jó. De aztán, tudja, a zöldségevés is jó. És mellesleg, ha naponta mozogsz, és nem élsz olyan környezetben, ami nagyon szennyezett, az is jó lenne. Ne legyen olyan munkád vagy családi életed, ami szuper stresszes. És az is, hogy ne legyél túl magányos. ... Tényleg elég hosszú listát lehet összeállítani, mielőtt úgy éreznénk, hogy oké, a 71. dolog tényleg olyan fontos?

Nincs egy csodafegyver - ez az egy titkos trükk, amit az orvos el fog mondani neked, hogy ez a kulcs. De ez azt is jelenti, hogy az embereknek van választási lehetőségük arra, hogy hogyan keressék a boldogságot.

További cikkek