Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az Egyesült Királyság első európai országként engedélyezi a laboratóriumban termesztett húst háziállatoknak

10perc.hu
2024. 07. 21.
Az Egyesült Királyság első európai országként engedélyezi a laboratóriumban termesztett húst háziállatoknak

Első európai országként engedélyezi az Egyesült Királyság a laboratóriumban termesztett húst háziállatoknak.

Az Egyesült Királyság lett az első európai ország, amely engedélyezte a laboratóriumban termesztett hús forgalmazását, kezdve a háziállatok eledelével. Az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség és a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium jóváhagyta a Meatly cég termékét, amely tenyésztett csirkéből készül. A termesztett állateledel iránt jelentős keresletre számítanak, mivel sok állatbarát számára dilemmát jelent, hogy hagyományos hússal etessék-e háziállataikat - közölte a The Guardian.

A Winchesteri Egyetem kutatása szerint az állattartók 50%-a etetné háziállatát termesztett hússal, míg 32%-uk maga is megkóstolná azt. A Meatly laboratóriumban tenyésztett csirkéje egy csirketojásból vett minta alapján készül, amelyet vitaminokkal és aminosavakkal tenyésztenek, majd egy tartályban érlelik. Az eredmény egy pástétomszerű paszta. A Meatly gyártóüzemét a kormány engedélyezte, és a cég idén tervezi piacra dobni a kereskedelmi forgalomban kapható első mintákat.

A Meatly célja a költségek csökkentése és a termelés növelése, hogy a következő három évben elérje az ipari méretű gyártást. A költségek csökkentése érdekében a húst zöldségekkel keverhetik, hasonlóan más állateledelekhez, amelyek drága állati termékeket tartalmaznak. A cég eddig 3,5 millió fontot gyűjtött befektetőktől, és a következő forrásbevonási körben 5 millió fontra számít.

Az előző brit kormány vizsgálta a termesztett hús emberi fogyasztásra történő engedélyezésének felgyorsítását is. Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal próbálja megtalálni a módját annak, hogy megkerüljék az élelmiszertermékek szabályozásának hosszú folyamatát, amit a konzervatív kormány "Brexit-előnyként" szorgalmazott. Linus Pardoe, a Good Food Institute Europe brit politikai vezetője szerint az Egyesült Királyság világelső a termesztett húsok fejlesztésében, és a termesztett állateledel jóváhagyása fontos mérföldkő. „Hangsúlyozza az új innovációkban rejlő lehetőségeket az intenzív állattenyésztés negatív hatásainak csökkentésére.” Az Egyesült Királyságban az emberi fogyasztásra szánt termesztett húsra vonatkozó kérelmek még elbírálás alatt vannak az Élelmiszer-szabványügyi Hivatalnál.

A világ más részein különböző megközelítések vannak: Szingapúr és Izrael már engedélyezték az emberi fogyasztásra szánt termesztett húsokat, míg az Egyesült Államokban néhány állam, például Florida és Alabama, betiltotta azokat, mivel a politikusok szerint a termesztett hús veszélyezteti az állattenyésztőket.




Főkép forrása:
franchise opportunities/Flickr

További cikkek