Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az Alföldön a legrosszabb az egészségi állapot

10perc.hu
2024. 07. 20.
Az Alföldön a legrosszabb az egészségi állapot

Magyarországon a lakosság 46%-a krónikus betegséggel küzd, különösen az Alföldön és a Dél-Dunántúlon rossz az egészségi állapot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzése szerint a magyar lakosság egészségi állapota aggasztó képet mutat. A 2023-as adatok alapján a 16 évesnél idősebbek 46%-a küzd krónikus betegségekkel vagy hosszan tartó egészségi problémákkal, ezen belül a nők 50%-a, míg a férfiak 41%-a számolt be ilyen állapotokról - számolt be róla a 168.hu.

A jelentés kiemeli, hogy a nők körében szinte minden korcsoportban magasabb a betegségek előfordulása, kivéve a 35–44 éves férfiak csoportját, ahol minimálisan magasabb a betegséggel küzdők aránya.

A leggyakoribb krónikus betegségek a 19 éves és idősebb korosztályban a magasvérnyomás-betegség és a gerincbántalmak voltak 2023-ban. A magasvérnyomás a lakosság mintegy négytizedét érintette, míg gerincproblémák tízezer főre vetítve közel háromezer esetben fordultak elő. Gyakoriságukat tekintve ezeket követi a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a szívkoszorúér-betegségek, amelyek előfordulása tízezer főre vetítve 1400 és 1800 között mozgott.

Jelentős területi különbségek is megfigyelhetők, különösen a szívkoszorúér-betegségek és a gerincbántalmak esetében. Az agyérbetegségek és az asztma szintén nagyobb területi szórást mutatnak, míg a többi betegség esetében kisebbek az eltérések. Az Alföld és a Dél-Dunántúl lakói különösen rossz egészségi állapotban vannak, ahol a magas vérnyomás előfordulása is az átlagosnál magasabb.


Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Egészség

További cikkek