Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Három Gin is megbukott a Nébih tesztjén, átverték a fogyasztókat

10perc.hu
2024. 07. 06.
Három Gin is megbukott a Nébih tesztjén, átverték a fogyasztókat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb Szupermenta terméktesztje során a gin italok kerültek a szakemberek górcsövébe.

A vizsgálat során 27 különböző gin, köztük 18 gin és 9 London gin elnevezésű terméket elemeztek, melyek közül 20 külföldi, 7 pedig magyar gyártású volt - írja a NÉBIH.

A Nébih szakemberei a gin italokat három fő szempont alapján értékelték: hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok

A laboratóriumi tesztek során az italok alkohol-, metanol- és cukortartalmát ellenőrizték. 

A tesztben szereplő gin-ek alkoholtartalma a címkéken szereplő információk szerint 37,5 és 46 térfogatszázalék között mozgott. Azonban a vizsgálatok során kiderült, hogy egy termék alkoholtartalma nem érte el a minimálisan előírt 37,5 térfogatszázalékot.

A metanoltartalom vizsgálata is kiemelt jelentőségű volt, hiszen ez az adat a gin előállításához használt mezőgazdasági etil-alkohol tisztaságára utal. Egy gin metanoltartalma meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket, és borpárlatot is tartalmazott, ami a gin esetében nem megengedett.

A felügyelők a termékek címkéit is alaposan ellenőrizték. 

Megvizsgálták, hogy a kötelező elemek – mint például a megnevezés, a nettó mennyiség, a tényleges alkoholtartalom vagy a tételazonosító – helyesen szerepelnek-e a címkéken. Egy magyar gyártású gin címkéjén nem tüntették fel a származási országot, ami megtévesztő lehet a fogyasztók számára. Egy másik termék címkéjén szereplő „finest destilled” kifejezés sem felelt meg a valóságnak, mivel a gyártmánylap nem igazolta a különleges eljárást.

Az élelmiszerminőségi hibák és a megtévesztő jelölés miatt három terméknél indult hatósági eljárás, és megtiltották azok forgalmazását. 

A bírságok kiszabása folyamatban van, amelyek összértéke megközelítőleg 5 millió forint lesz.

További cikkek