Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiderült miért érezzük magunkat elveszve a modern világban

10perc.hu
2024. 06. 15.
Kiderült miért érezzük magunkat elveszve a modern világban

Miért érezzük magunkat olyan gyakran idegennek a modern világban? A választ az evolúciós eltérés elmélete adhatja meg.

A Science Alert oldalán feltüntetett friss kutatás szerint a modern világban tapasztalható számos probléma, például a mentális egészségügyi problémák növekedése, a gyors technológiai fejlődés és a modernizáció következményei lehetnek. Az elmélet, amely magyarázatot adhat erre a jelenségre, az evolúciós eltérés. Ez az eltérés akkor következik be, amikor egy adott fizikai vagy pszichológiai alkalmazkodás nem felel meg a jelenlegi környezetnek.

Vegyük például az őseink édesszájúságát. Az evolúció során az emberek megtanulták, hogy keressék a kalóriadús ételeket, mert ezek ritkák és értékesek voltak. Ma azonban, amikor az élelmiszeripar tömegesen állít elő finomított cukorral és zsírral teli termékeket, ez a hajlam káros lehet, és olyan problémákhoz vezethet, mint az elhízás, cukorbetegség és fogszuvasodás.

Az emberek evolúciósan kisebb, szorosan összetartozó közösségekben éltek, ahol mindenki ismerte egymást. Ma viszont sokan hatalmas városokban élnek, ahol a magány és az elszigeteltség gyakori. 

A társadalmi egyenlőtlenségek is nagyobbak, mint valaha. Az emberek természetüknél fogva érzékenyek a társadalmi státuszra, és amikor állandóan azt látjuk a médiában, hogy mások mennyivel gazdagabbak vagy sikeresebbek, szorongás és depresszió alakulhat ki bennünk.

A közösségi média tovább súlyosbítja ezt a helyzetet. 

Az emberek itt általában a legjobb oldalukat mutatják, ami torzítja a valóságot, és negatívan befolyásolja az önértékelésünket. A kedvelések és követők száma alapján pontosan látjuk, hol állunk másokhoz képest, ami fokozza a társadalmi összehasonlítás okozta szorongást.

A kutatás rávilágít arra, hogy az evolúciós eltérésből fakadó problémák közé tartozik a versengés és a státusz miatti szorongás, ami a karrier és anyagi javak megszerzésére irányuló megszállottságot eredményezheti. Sokan hajlandók kockázatot vállalni, hogy előnyhöz jussanak, ami néha veszélyes döntésekhez, például kockázatos befektetésekhez vagy kozmetikai műtétekhez vezethet.

A modern társadalomban tapasztalható versenyhelyzet miatt egyesek magukba fordulnak, és szorongást vagy depressziót élnek át

Mások dühöt éreznek a verseny igazságtalansága miatt, ami cinizmust, agressziót és ellenségeskedést eredményezhet.

Az evolúciós eltérés perspektívája arra ösztönöz minket, hogy környezetünket jobban igazítsuk természetes hajlamainkhoz. Például az épített környezet átalakításával csökkenthetjük a zsúfoltságot és növelhetjük a természethez való hozzáférést. Az olyan tevékenységek, mint az erdei fürdőzés és a közösségi kertészkedés csökkenthetik a stresszt és javíthatják a jólétet.

Az életmódbeli változtatások, mint a fogyasztás és a médiafogyasztás csökkentése, valamint az értelmes munkára való fókuszálás is segíthet. A minimalizmus és a mindfulness egyre népszerűbbé válása azt jelzi, hogy egyre többen felismerik, hogy a kis dolgokban való elégedettség segíthet elkerülni a modern világ csapdáit.

Címkék:
#Egészség

Hirdetés

További cikkek