Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Fizikoterápia – mi az, alapelvek, célok, módszerek, mikor szükséges? (x)

10perc.hu
2024. 05. 19.
Szponzorált tartalom
Fizikoterápia – mi az, alapelvek, célok, módszerek, mikor szükséges? (x)

A fizikoterápia olyan mozgásterápia, amelynek célja a kóros tünetek feltárása, és végleges megszüntetése, fizikai beavatkozásoktól mentesen. Így a mozgásszervi betegségben szenvedő páciensek természeti energiákkal gyógyulhatnak meg, fizikai és kémiai energiákat felhasználva.

A fizikoterápia azt a területet határozza meg, amely az emberi test neuromuszkuláris és ízületi mechanizmusait vizsgálja. Ezek olyan programok, technikák és alapelvek sorozatát foglalja magában, amelyek az emberi testet terápiás, gyógyulási és kompenzációs célokra szolgálják. A szegedi fizikoterápia egy sor technikából és módszerből áll, amelyek a fizikai gyakorlatokra összpontosítanak.

A fizikoterápia története dióhéjban

Nem új keletű dolog, hiszen már az ókor óta fizikai gyakorlatokat végeztek a normál fizikai forma fenntartása érdekében, de bizonyos betegségek kezelésére is. Az ősi tornarendszerek közé tartozott a díjlovaglás, a kardharc, a futás, a boksz, a kőhajítás, az ugrás és az úszás. Aztán a görög ókor nagy orvosa, Hippokratész gondosan elkezdte tanulmányozni a torna és a masszázs élettani hatásait, valamint az egészség, egyensúly, testmozgás és étrend közötti kapcsolatokat. Állítása szerint a testmozgás és a masszázs kedvezően befolyásolja a légzést, az anyagcserét, a vérkeringést, és egyensúlyba hozza a központi idegrendszer működését.

Az ókori világ további személyiségei, akik elindították a szakterület fejlesztését: Antylos – a gyógytorna megalapítója, Herodicus – a higiénés és gyógytorna szabályait dolgozta ki, Platón – a harmonikus testnevelés rendszerét mutatta be a gimnasztikára, masszázsra, pihenésre, táplálkozásra, mint az esztétikai nevelés meghatározó tényezői.

Hogyan működik a fizikoterápia?

A gyógytornász/terapeuta az, aki felméri a beteget motoros és izomzati szempontból, és kiválasztja a megfelelő edzésprogramot az izmok stimulálására, hogy mozgási képességeit pozitívan tudja befolyásolni. A gyakorlatokkal a cél az izomerő, izomkontroll és egyensúly visszanyerése, valamint a fájdalom megszüntetése. Ha egy izom visszafordíthatatlanul megsérül, a cél, hogy más izmokat edzenek, amelyek részben átveszik az érintett funkcióit.

A terapeuta küldetése az idegek normál működésének helyreállítása, azáltal pedig a mozgástartomány, az emésztés, az endokrin funkciók vagy akár egyes szervek működésének normalizálására. A fizikoterápia azonban nem képes gyógyítani olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rák.

A fizikoterápia 4+1 célja

Mobilitás helyreállítása

Fokozatosan végrehajtott speciális technikák segítségével a gyógytornász képes lesz helyreállítani az ízületek mozgékonyságát.

Relaxáció előidézése

Az izomrelaxáció elengedhetetlen a testfunkciók feletti kontroll javításához és az önkéntelen mozgások korrigálásához, amelyek betegség tüneteként vagy trauma következtében fordulnak elő. Idővel a fájdalom enyhül, csökkentve az izom-összehúzódásokat is, ellazulva a fizikoterápiás kezelések során.

Testtartás korrekció

A fizikoterápia hasznos lehet a harmonikus testtartás megőrzésében. A gyakorlatok révén lehetőség nyílik mind a székben, mind a járás közbeni testtartás korrekciójára, az izmok tónusát és a testrészek (karok, lábak, törzs, hát) átigazítására szolgáló gyakorlatokkal.

Koordináció, kontroll és egyensúly nevelése és átnevelése

A fizikoterápia révén a reflexek, valamint a koordinációs és kontrollképesség javításával visszanyerhető az irányítás az izomreakciók felett.

Állóképesség és izomerő javítása

Kifejezetten sportolóknak, de fogyni vágyó túlsúlyosoknak vagy mozgásszegény életmódot folytatóknak is, akik szeretnék visszanyerni izomtónusukat. Ebben az esetben az embereket ellenállási gyakorlatoknak teszik ki, ugyanakkor figyelemmel kísérik fáradtságukat, szív- és érrendszeri és légzési kapacitásukat, vércukorszintjüket és energiafelhasználásukat, hogy elkerüljék a sérüléseket vagy a teljes kimerültséget.

További cikkek