386.10 Ft

357.63 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Négy forgatókönyv, amelyek izomsérüléshez vezethetnek sportolás közben - Hogyan lehet megakadályozni? (x)

10perc.hu
2024. 04. 29.
Szponzorált tartalom
Négy forgatókönyv, amelyek izomsérüléshez vezethetnek sportolás közben - Hogyan lehet megakadályozni? (x)

A sérülések megelőzése a sporttevékenységek közben nagyon fontos. Az edzések intenzitását mindig az aktuális fizikai és egészségügyi állapotokhoz kell igazítani.

Ha nagyon fáradtnak érzed magad, jobb, ha pihensz. Ügyelj arra is, hogy elegendő energiát és tápanyagot biztosíts szervezetednek, hogy támogasd az izmok helyreállítását és az általános sportteljesítményt.

Hogyan lehet mégis könnyen megsérülni?

1. Edzés előtt kihagyod a nyújtást és a bemelegítést

Nincs időd bemelegíteni, így közvetlenül a súlyemeléshez vagy az első gól megszerzéséhez terheled túl az izomtömeget. A nem megfelelő bemelegítés az izomsérülések leggyakoribb oka. Tölts el néhány percet könnyed futással, ugrálókötéllel. Egyszerűen mozgasd meg testrészeidet, hogy tudasd vele, hogy azt szeretnéd, hogy keményebben dolgozzon a következő néhány percben. A sportolás előtti bemelegítés fontosságáról nem szabad elfeledkezni, különben mozgásszervi tartományod könnyen megsérül, aminek helyreállításához hosszas gyógytorna vagy más kezelésre lehet szükséges.

2. Az ízületeiben kicsi a mozgástartománya

Ha nem nyújtod eleget, a rugalmasságod csökken. De minden olyan hirtelen mozdulat, amihez a tested nincs hozzászokva, fájdalmas izomsérülést okozhat. Nem kell minden nap egy órát nyújtózkodnod, csak próbáld meg teljes mozgásteredet kihasználni az edzés során. Ez javítja a rugalmasságot, és készebbé teszi tested a váratlan mozgásokra. Ebben az értelemben a több ízületet érintő gyakorlatok ideálisak, ide tartozik a guggolás, a felhúzás, vagy a fekvenyomás.

3. Edzés túlzott terhelés mellett

Hatalmas izmokra és „Hulk-szerű” erőre vágysz, de minden edzésen ahelyett, hogy a technikára koncentrálnál, csak a maximalizmus hajt? Ez negatívan hathat rád, mivel fennáll az izomkárosodás kockázata, ami miatt néhány hétig lehetetlenné válik a normál edzéshez való visszatérés. Jó lenne fokozatosan növelni a terhelést, és elgondolkodni azon, hogy a súlyzót uralni kell, nem pedig fordítva. Győződj meg róla, hogy helyesen hajtod végre a gyakorlatokat, és kérj tanácsot egy tapasztalt edzőtől.

4. Túlzásba esel, és hosszú ideig edzel

Ha szeretnél javítani a sportteljesítményeden, ne felejts el elegendő időt hagyni a regenerációra. A túlzott igénybevétel számos fizikai és mentális problémához vezethet, és gyakori oka az izomsérüléseknek is. Ha hosszan tartó fáradtságot, hangulati ingadozást tapasztalsz, és a rutin edzések vagy egyéb tevékenységek nagyobb igénybevételt jelentenek, mint korábban, valószínűleg több pihenésre van szükséged.

Melyek az izomsérülések kockázati tényezői?

Az életkor, a fizikai állapot, az izomerő, a különböző egyensúlyhiányok, valamint a sérülések előzményei mind hozzájárulhatnak. Ha hirtelen mozdulatot teszel, ugrasz vagy emelsz valami nehéz dolgot, egy izom megfeszülhet vagy elszakadhat. Az izom részleges vagy teljes szakadása esetén szakemberhez kell fordulni, az azonnali gyógyulás fontos szerepet játszik ennek az állapotnak a kezelésében, lehetőleg fizikoterapeuta felügyelete mellett.

Címkék:
#Egészség

További cikkek