392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Elhalasztották a CT és MR vizsgálatok államosítását

10perc.hu
2024. 04. 11.
Elhalasztották a CT és MR vizsgálatok államosítását

A halasztás mellett a kormányzat korlátozni is kívánja az államosítást.

A kormány egy évvel elhalasztotta a CT (computer tomográf) és MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok teljeskörű államosítását - írja a Telex. A 2024 novemberére tervezett átállást 2025 novemberére tolták ki. A halasztás oka az állami kapacitáshiány, ami magában foglalja a szakemberhiányt, a géppark elavultságát és az új gépek beszerzésének késedelmét.

A halasztás mellett a kormányzat korlátozni is kívánja az államosítást. A tervek szerint a magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek CT és MR vizsgálatokat, de csak az egészségbiztosító által finanszírozott ellátás keretén kívül. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek maguknak kell majd megfizetniük a vizsgálatok árát, ha nem akarnak várni a várólistákon.

A halasztás és a korlátozás számos aggodalmat vet fel. A szakértők attól tartanak, hogy a várólisták tovább fognak nőni, a betegek gyógyulási esélyei romlanak, és a magánegészségügyi ellátás még jobban elérhetetlenné válik a lakosság széles rétegei számára.

Jelenleg nincs elegendő szakképzett radiológus és radiográfus ahhoz, hogy az állami intézmények átvegyék a magánszolgáltatóktól a CT és MR vizsgálatok elvégzését. Az állami kórházakban lévő CT és MR gépek egy része elavult, ami rontja a vizsgálatok minőségét és növeli a meghibásodás esélyét. A kormány 2021-ben ígért új CT és MR gépeket, de a beszerzés késik.

A betegeknek várhatóan tovább kell majd várniuk a CT és MR vizsgálatokra, ami ronthatja a gyógyulási esélyeiket. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés elengedhetetlen a daganatos és más krónikus betegségek gyógyításához. A várólisták növekedése késleltetheti a diagnózist és a kezelést, ami rontja a betegek gyógyulási esélyeit. A CT és MR vizsgálatok ára a magánegészségügyben százezrekbe is kerülhet. Ez azt jelenti, hogy a lakosság széles rétegei számára elérhetetlenné válnak ezek a vizsgálatok, ha nem akarnak várni a várólistákon.

A kormány ígéretet tett arra, hogy megoldja a kapacitáshiányt, és 2025 novemberében bevezeti a CT és MR vizsgálatok teljeskörű államosítását. Azonban a szakértők szkeptikusak, és attól tartanak, hogy a halasztás tartós lesz, és a magánegészségügyi ellátás szerepe tovább fog növekedni.

Címkék:
#Politika

További cikkek