392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiderült, hogy hatása van a káromkodásnak az agyra

10perc.hu
2024. 03. 28.
Kiderült, hogy hatása van a káromkodásnak az agyra

Az új kutatások rávilágítottak, hogy miért hasznos a káromkodás.

A káromkodás gyakran tabunak számít, de új kutatások kimutatták, hogy a durva szavak és gesztusok valójában hasznosak lehetnek a fájdalom elviselésében. A Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerint a káromkodás és a trágár gesztusok aktiválhatják ugyanazokat az idegpályákat az agyban, mint a fájdalomcsillapítók, ezáltal csökkentve a fájdalomérzetet - írja a Magyar Hírlap.

A Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány 111 michigani diák bevonásával vizsgálta a káromkodás és a gesztusok hatását a fájdalomérzékelésre. A résztvevőknek jeges vízbe kellett meríteniük a kezüket, miközben káromkodtak, obszcén gesztusokat mutattak, vagy semleges szavakat ismételgettek.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a káromkodás és a trágár gesztusok csökkentették a fájdalomérzetet és növelték a fájdalomtűrést. Meglepő módon a káromkodás és a gesztusok között nem volt jelentős különbség.

A kutatók elmélete szerint a káromkodás és a gesztusok ugyanazokat az idegpályákat aktiválják az agyban, amelyek a fájdalomérzékelésért felelősek. A káromkodás emellett figyelemelterelésként is működhet, ami eltereli a figyelmet a fájdalomról.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Egészség

További cikkek