390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre fiatalabbak a végbélrákos betegek

10perchu/MTI
2024. 03. 13.
Egyre fiatalabbak a végbélrákos betegek

Egyre fiatalabb korosztálynál diagnosztizálják a végbéldaganatot, a tendenciák szerint öt éven belül minden negyedik-ötödik beteg az 50 éven aluli korosztályból kerül majd ki, ezért is fontos az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és az elegendő alvás - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem közleménye.

A bél mikrobiom, azaz a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége fontos szerepet játszik az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében. A belek egészségét a megfelelő tápanyagbevitel, a kellő mennyiségű alvás és a sport mellett böjtöléssel is javíthatjuk.

A böjt során a sejtek lebontják a már nem jól működő sejtalkotórészeket, és ezeket újra felhasználják, vagy energiát termelnek belőle. Ezt a folyamatot autofágiának nevezzük, és a sejtmegújulás kulcsfontosságú eleme.

A leggyakoribb böjttípus az időszakos böjt, ezen belül is a 16/8-as böjt. Ennek során a nap 24 órájából 16 órát éhezünk, és a fennmaradó 8 órában táplálkozhatunk.

Fontos megjegyezni, hogy a böjt nem javasolt várandós és szoptató kismamáknak, gyerekeknek, valamint számos alapbetegség esetén. A böjt megkezdése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

A megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcs fogyasztása, a rostbevitel, valamint a tiszta víz fogyasztása javíthatja a bélnyálkahártya állapotát, a bél mikrobiom összetételét, és csökkentheti a daganatos betegségek kockázatát.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek