Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Súlyos tüneteket okozhat a koronavírus új variánsa

10perc.hu
2023. 09. 18.
Súlyos tüneteket okozhat a koronavírus új variánsa

Augusztus végén Magyarországon is azonosítottak egy új koronavírus variánst, az Erist, alig egy hónappal később pedig már itt is van az újabb mutáció, a Pirolának nevezett BA.2.86 variáns.

Az Independent szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pirolát a hét megfigyelés alatt álló variáns egyikének nyilvánította, ez a nyomkövetési rendszerük háromfokú skáláján a legalacsonyabb szint. A korábban említett Eris a második szintű, vagyis aggodalomra közepesen okot adó variánsként van számon tartva.

Érdemes azonban kihangsúlyozni, hogy a Piroláról egyelőre keveset tudni. Eddig 15 országban azonosították, melyek a következők: Egyesült Államokb, Kanada, Egyesült Királyság, Dánia, Franciaország, Németország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Izrael, Ausztrália, Thaiföld, Dél-Korea, Japán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Mivel a Pirola az omikron törzshöz tartozik, az alaptünetek között az orrfolyást, a fejfájást, a kimerültséget, a tüsszögést és a torokfájást tartják számon alapvetően. Emellett azonban többen tapasztaltak hasmenést, szemirritációt és kiütéseket a Pirola kapcsán.


Amit tudni érdemes az új variáns fertőzéséről, hogy jellemzően 2-3 nap a lappangási idő, a tünetek ezt követően mutatkoznak     Fotó: Freepik


A Pfizer és a Moderna az új variáns kapcsán már jelezte: frissített vakcináik a korai vizsgálatok alapján az Eris és a Pirola ellen is védelmet nyújthatnak, teszi hozzá a 444.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa többek között arról beszélt a HírTV-nek, hogy augusztus óta már Magyarországon is jelen van a koronavírus új omikron-vírusvariánsa, ráadásul ez igen gyorsan is terjed. Az EG.5 vagy más néven Eris, könnyen fertőz, viszont ez a változat nem fog komolyabb tüneteket okozni a főorvos szerint.

„Gyorsabban terjed, de nem veszélyesebb, mint a korábbi változatok, ami nagyon jó hír” - fogalmazott Szlávik János. Amit tudni érdemes az új variáns fertőzéséről, hogy jellemzően 2-3 nap a lappangási idő, a tünetek ezt követően mutatkoznak. Ilyen tünet a torokfájás, orrfolyás, láz és ízületi fájdalom.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Koronavírus

További cikkek